Dordrecht in de oorlog

Een collectie van historische items van de tweede wereldoorlog in Dordrecht.

Over de collectie. 

Elke collectie begint met een bepaalde interesse of fascinatie voor geschiedenis. Zo'n collectie begint meestal klein maar wordt in de loop der jaren steeds groter en groter. Waar wellicht de meeste mensen hun interesse kunnen voeden met boeken alleen, is de tastbare herinnering voor de verzamelaar iets wat hem nog dichter terug in de tijd brengt.  Om dit enigszins uit te leggen; Men kan een bepaald boek lezen over een geschiedkundig onderwerp wat heel veel kan verduidelijken, maar is dan beperkt in het beeld wat daarbij hoort. Het beeld wordt immers gevormd door de eigen fantasie want men was er simpelweg niet bij toen het gebeurde. 

De verzamelaar zoekt dit beeld in de spullen die hij verzameld. Of dit nu een helm is of een foto, een veldfles of een persoonsbewijs. Al deze zaken schijnen wat licht over de periode die geweest is. En dat is precies hoe deze collectie begonnen is. Na al jaren lang interesse gehad te hebben in de tweede wereldoorlog in het algemeen en de daarbij horende geschiedkundige objecten in de collectie, ging het roer om naar de lokale geschiedenis van de mobilisatie en de tweede wereldoorlog: die van Dordrecht en omstreken. 

Meerdere originele foto's vonden hun weg naar de collectie, en toen albums en documenten, en zelfs een aantal Dordtse kranten uit 1940. 
Het nodige onderzoek ( d.w.z. vanuit een hobbyistisch oogmerk) werd gedaan naar deze objecten en daarbij ontstond het juiste verhaal. 
De basis voor deze website was gelegd. 

De behoefte aan een website. 
Zoals gezegd groeide de verzameling en daarmee ook de gedachte dat er misschien meer uit te halen viel. Het idee om deze collectie met iedereen te delen kwam tot stand. Het zou zonde zijn om deze historie niet met iedereen te delen. Geschiedenis is immers van iedereen. Zodoende ontstond een soort "Digitaal Museum" . Eerst op een Facebook pagina ,maar al gauw bleek dat platform voor de beoogde doeleinden niet heel geschikt. Een website bleek hierin een geschikter platform. Het resultaat vind u hier. 

De website is zuiver en alleen bedoeld als platform voor het tonen van een particuliere verzameling. Wij zijn geen museum noch een historische instelling. Desondanks wordt er wel nagestreefd om beschrijvingen en achtergrond informatie bij de getoonde beelden zo accuraat mogelijk te maken. Dit doen wij met behulp van bronnen waar wij ook vermelding van zullen doen. Mocht u het vermoeden hebben dat er zaken niet kloppen of aanvullende informatie kunnen leveren over de getoonde zaken, dan horen wij dit graag. 

Tot slot. 


Verzamelen is net als de meeste hobby's of interesses niet goedkoop. De interesse in het verzamelen van historische objecten voor een persoonlijke collectie is er één die gedeeld wordt door velen. Helaas is het zo, dat er ook mensen zijn die grote sommen geld proberen te verdienen aan het kopiëren en verkopen van andermans materiaal. Zij doen dit bijvoorbeeld door scans te gebruiken van originele foto's die andere verzamelaars met de beste bedoelingen op het internet plaatsen. Vervolgens worden deze op oud lijkend fotopapier afgedrukt en verkocht als zijnde origineel.

In het kort kan men dat dus gerust beschrijven als een vorm van geschiedvervalsing in de vorm van reproductie. Dordrecht in de oorlog wil hier op geen enkele manier aan meewerken en voelt zich dus genoodzaakt hier enige tegenmaatregelen op te nemen. Het merendeel van de foto's op deze website zal voorzien zijn van een klein watermerk. Geprobeerd wordt om dit zo min mogelijk storend te laten zijn voor het totaalbeeld. Wij vragen hierbij om uw begrip. 
Ook willen wij duidelijk stellen dat de content op deze pagina niet gedeeld, gedupliceerd of gepubliceerd mag worden zonder nadrukkelijke toestemming van Dordrecht in de oorlog , zijnde de auteur van deze website. 

Wij hopen dat u, uw bezoek aan deze website als leerzaam en positief ervaart. 


 
©2017-2024 :Https://www.Dordrechtindeoorlog.nl: ( Op de content op deze website berust auteursrecht: Deze content mag niet worden gedeeld, gedupliceerd of gepubliceerd zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur van deze website. Voor verzoeken hieromtrent kunt u zich richten tot : Info@Dordrechtindeoorlog.nl of kijken op : www.Dordrechtindeoorlog.nl - Gebruiksvoorwaarden gebruik websitecontent) )


E-mailen
Map
Info