Dordrecht in de oorlog

Een collectie van historische items van de tweede wereldoorlog in Dordrecht.

Interessante links. 


Op deze pagina zullen links voor u geplaatst worden die interessant kunnen zijn om te bezoeken of een relatie hebben tot Dordrecht in oorlogstijd. Neemt u gerust eens een kijkje op ook deze zeer interessante websites: 

Zuidfront-Holland1940. (Klik op de link voor doorverwijzing naar de website) 
Deze interessante website van auteur Allert Goossens behandeld uitgebreid de strijd om het Zuidfront Holland in mei 1940 waar Dordrecht onderdeel van was. De website wordt door Dordrecht in de oorlog met enige regelmaat als bron gebruikt. 

Zuidfront-Holland1940 - Dordt Open stad.  (Klik op de link voor doorverwijzing naar de website) 
De website Dordt Open stad is gemaakt door wijlen Dhr Jens van der Vorm en is gebaseerd op het werk van zijn vader :Jan van der Vorm. Jan van der Vorm schreef het boek Dordt Open stad over de krijgsverrichtingen op het eiland van Dordt in mei 1940. Toen Dhr Jan van der Vorm overleed nam Jens het stokje over. Het gedeelte van de website Dordtopenstad werd door Allert Goossens opgenomen als een soort zustersite van de bovengenoemde website en toont vele verhalen en foto's van Dordrecht tijdens de oorlog. De website is voor mij een inspiratie geweest om Dordrecht in de oorlog te beginnen. Jens organiseerde tevens het evenement Dordt Open Stad. Helaas overleed Jens in oktober 2010 aan de gevolgen van darmkanker. Bedankt Jens, voor alles dat je voor Dordrecht hebt betekend! 

Regionaal Archief Dordrecht. (Klik op de link voor doorverwijzing naar de website)
De website van het Regionaal Archief Dordrecht is een mooie verzameling van archiefgegevens en beeldmateriaal met betrekking tot de geschiedenis van Dordrecht. Een leuke website om te bezoeken! 
Verzet in en om Dordrecht.  (Klik op de link voor doorverwijzing naar de website)
De auteur van deze website richt zich op het verzetsverleden van Dordrecht. Een verleden dat tot op heden nog in een dikke mist is verhult. Er is weinig over bekend maar de informatie op deze website is zeer interessant te noemen. 

't Dordrecht van toen - geschiedenis van een eiland. (Klik op de link voor doorverwijzing naar de website)
Een facebookgroep opgericht door Dhr. Leo Kroonen. De groep is bedoeld om herinneringen op te halen en mensen een platform te bieden voor het opvragen van kennis en het delen van historisch materiaal met betrekking tot de geschiedenis van de stad Dordrecht. De groep heeft inmiddels meer dan 13000 leden!  

Stichting Bunkerbehoud Dordrecht. (Klik op de link voor doorverwijzing naar de website)
De Stichting Bunkerbehoud Dordrecht is een stichting die zich bezig houdt met de renovatie en het behoud van de vele bunkers op het eiland van Dordrecht en in de regio. Ook doen zij onderzoek. Zij hebben een informatieve website hierover. 


Mobilisatiemuseum in tijd van oorlog - Bert Jans Museum. (Klik op de link voor doorverwijzing naar de website)
Deze leuke facebookpagina is eveneens een soort digitaal museum van particuliere verzamelaar Bert-Jan Diering uit Diepenheim. Met zijn museum richt hij zich op de mobilisatieperiode in Nederland. Bij de uniformen die hij soms ook geschonken krijgt uit particuliere hand zoekt hij de correcte geschiedkundige informatie en vertelt hij uiteindelijk niet alleen een verhaal over een uniform maar over een persoon. De passie waarmee hij dit doet maakt dit een hele leuke pagina om te volgen! 

Stolpersteine - Dordrecht. (Klik op de link voor doorverwijzing naar de website).
Stolpersteine zijn kleine steentjes van 10x10x10 cm met een bronskleurig metalen plaatje. Op deze plaatjes staan de namen van Joodse mensen die vermoord zijn door de Nazi's en hun aanhangers tijdens de tweede wereldoorlog. De steentjes worden doorgaans op het trottoir geplaatst bij de huizen waar deze mensen woonden voor zij gedeporteerd en vermoord werden. Het is een prachtig initiatief om ervoor te zorgen dat deze Joodse mensen niet vergeten worden. Stolpersteine-Dordrecht is een website die zich bezig houdt met de Stolpersteine hier in Dordrecht. Op de website is veel informatie te vinden en zelfs een kaart waarop alle Stolpersteine in Dordrecht staan aangegeven. 

 

©2017-2024 :Https://www.Dordrechtindeoorlog.nl: (Op de content op deze website berust auteursrecht: Deze content mag niet worden gedeeld, gedupliceerd of gepubliceerd zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur van deze website. Voor verzoeken hieromtrent kunt u zich richten tot : Info@Dordrechtindeoorlog.nl of kijken op : www.Dordrechtindeoorlog.nl - Gebruiksvoorwaarden websitecontent).


E-mailen
Map
Info