Veldpostkaarten.
Op deze pagina vind u militaire veldpostkaarten met betrekking tot Dordrecht en de omgeving.
Kaart Moerdijkbruggen.
De bovenstaande kaart is een veldpostkaart van de Moerdijkbruggen. De kaart is blijkbaar gericht aan een adres in Den Haag. Dat gegeven is opvallend. Rechts onderin staat Moerdijkbrücken 10.5.1940 - Fallschirmjäger Regiment 1 - 2. Batallion. De kaart lijkt in een album geplakt geweest te zijn. Op dit moment is er niet meer bekend over de kaart maar zal de kaart vermoedelijk in het bezit geweest zijn van een parachutist van FJR 1.
Dordrecht Hoofdingang M.T.S. school - 20 mei 1940.
De bovenstaande kaart is geschreven op 20 mei 1940. Slechts enkele dagen na de Nederlandse overgave. Het is een interessante kaart. Zoals de meeste militaire veldpostkaarten is de kaart niet voorzien van een postzegel. Alleen staat rechtsboven "Militair" geschreven. De postkaart is op 21 mei verzonden vanuit Dordrecht. De tekst luidt:
"Het gaat mijn goed en hoop het van jullie hetzelfde. Ik hoop jullie weer gauw terug te mogen zien. Verder vele groeten. Ik lig in Dordrecht stationsweg 4. Rein dag hoor. "
De kaart is waarschijnlijk verzonden door een militair die ( licht ) gewond raakte in Dordrecht of de regio. Het is een foto van de MTS , dit was in de meidagen een militair hospitaal voor beide partijen. Interessante foto's van de MTS als noodhospitaal vind u op de website van Dordt Open stad. *1
Dordrecht - Grote Kerk Voorstraathaven - 17 juni 1939.
De bovenstaande kaart is verzonden op 17 juni 1939 tijdens de mobilisatie. De kaart is verzonden door een familie uit Dordrecht aan een militair behorende bij 1-III-39 RJ Etappe bataljon. Vrijwel zeker een fout want die eenheid bestond niet. ( RJ stond voor Regiment Jagers) Wel zat er een 1-III-39 RI ( Regiment infanterie ) in Rotterdam gelegerd. En dat was een Etappe Bataljon. *2
Moerdijkbruggen militair 1-I-28 RI - 12 april 1940.
De veldpostkaart hierboven is ook een interessante. Hij is geschreven door een Nederlandse militair van 1-I-28 RI die in April 1940, een kleine maand voor de Duitse inval gelegerd werd op een boerderij in Willemsdorp. Hij schrijft een aantal opvallende dingen. Het was niet makkelijk om het inmiddels vervaagde potlood handschrift te ontcijferen. Dit is grotendeels gelukt. De tekst is als volgt:
"12 april 1940.
Geachte familie...Met deze bericht ik u dat ik uit Werkendam aan ben, we zijn vannacht om 2 uur opgestaan en nu zit ik in Willemsdorp . Dat is een heel klein plaatsje bij de Moerdijkbrug die zullen we moeten bewaken met de stellingen die er bij liggen Nu ik hoop dat ik hier weer gouw vandaan zal wezen, want ik heb het hier al gezien, het is maar een negerij, we moeten bij een boer slapen daar alles ..... is maar ik zal wel zijn ..... ..... bij elkaar slapen en er goed ..... kan .... I-I 28 RJ Vesting Holland. " ( Ook hier moet RJ eigenlijk RI zijn )
Opvallend is deze zin : "Nu ik hoop dat ik hier weer gouw vandaan zal wezen, want ik heb het hier al gezien, het is maar een negerij"
Dhr G.L. Van der Hum beschrijft in zijn persoonlijke verslag over de Meidagen van 1940 in het boek Dordrecht 1939-1945 Deel 1 dat er bij "de boerderij van Kaijen" een compagnie van 28 RI gelegerd waarvan enige weken geleden "op last van de garnizoenscommandant Dordrecht" de munitie ingenomen was. De reden voor dit feit was de onvrede onder de aldaar gelegerde militairen vanwege de legeringsfaciliteiten. De militairen van die compagnie waren bijna allemaal gevangen genomen door Duitse parachutisten op 10 mei 1940. *3
Dordrecht Voorstraathaven - 1 september 1939.
Deze veldpostkaart is geschreven op 1 september 1939 tijdens de mobilisatie en op 2 september gepost vanuit Dordrecht naar een adres van vermoedelijk familie in Gouda. Wellicht betreft het hier een militair van het korps pontonniers en torpedisten. Die waren gevestigd in Dordrecht. Er zijn echter meer mogelijkheden. De militair schrijft:
"Beste kind,
Nog eens even een lettertje, ik kreeg je brief net na ik de mijne had gepost. Je moet eens het adres van Gijs geven dan zal ik die ook eens schrijven. Ik heb vanmorgen paar nieuwe hoge schoenen gekocht want we moesten voor de keuring voor onze kleeding een paar fijne schoenen kopen. F4.95 (gulden). Nu krijg ik 5.50 vergoeding dus ik bof nog. Ik ben de hele avond op de kamer gebleven want ik had geen zin om weg te gaan. Ik wou dat ik een mooi boek had of wat puzzels. Dan had ik wat te doen. Van Wim zal je ook wel horen wat ik geschreven heb. Als hij eens naar Dordt komt moet je eens meekomen dan kan hij je misschien 's avonds wel weer ophalen en kan je overdag naar tante Griet ofzo. Ik ben toch van 12 tot 1 1/2 vrij en 's avonds na 5 uur. Het eten is goed hoor. Vanavond hadden we haché met rijst. Verder geen nieuws. Ik wacht maar weer op wat van jou."
Veldpostenvelop Zuidendijk Dordrecht.
Hierboven ziet u een veldpostenvelop. Helaas zonder brief. Een leuk detail is wel dat de brief is gericht aan een adres op de Zuidendijk in Dordrecht.
Bovendien is er een stempel van de expeditie zichtbaar. De militaire postdienst. De bovenste regel van de afzender is helaas niet leesbaar maar word gevolgd door: Kader opleiding - F oefen detachement - Hof westfront - Vesting Holland - Veldpostkantoor.
Veldpost Dordrecht - 14 december 1939.
Hierboven is een veldpostkaart te zien van een militair die hoogstwaarschijnlijk gelegerd was in Dordrecht. De brief is gedateerd op 14 december 1939. Vermoedelijk gelegerd in de Benthienkazerne. Hij schrijft onder meer dat hij ziek is.
Veldpostkaart Dordrecht - 30 april 1940.
Nog een interessante veldpostkaart. De geadresseerd is ooit helaas al eens weggekrast. De foto is gedateerd op 30 april 1940. Slechts enkele dagen voor het uitbreken van de oorlog. Helaas geen afzender. En de kaart is bijna niet leesbaar meer. Niettemin toch een interessante veldpostkaart uit Dordrecht.
Veldpostkaart Willemsdorp - 11 oktober 1939.
Nog een veldpostkaart uit Willemsdorp. Een interessante want deze is gedateerd op 11 oktober 1939. Op dat moment was de mitrailleurs compagnie van het eerste bataljon 39 Regiment Jagers nog onderdeel van het dekkingsdetachement te Willemsdorp wat tijdens de meidagen van 1940 niet meer het geval zou zijn. Hij Schrijft:
Dienstpl. sold. …… M.C. I. 39 RI Dekkingsdt Zuidfront Veldpostkantoor H.J.P - Gedag van een kwatta soldaatje.
Rotterdam, station Zuid, Pontonnier Dordrecht - 1939.
De bovenstaande veldpostkaart is gericht aan een soldaat bij het korps pontonniers gelegerd in Dordrecht. De kaart is verzonden in de winter van 1939 en er wordt geschreven of "Gerard" wel thuis kan komen. Vanzelfsprekend zal het reizen bemoeilijkt zijn door het winterse weer. De veldpostkaart is geschreven door de zus van de soldaat en verzonden vanuit Rotterdam.
Veldpostkaart Dordrecht - winter 1939.
Deze militaire veldpostkaart is eveneens in de winter van 1939 geschreven door een soldaat gelegerd op de Benthienkazerne. Zelfs het kamernummer (48) staat erbij. De militair schrijft naar familie in Zwolle. Het is zeer waarschijnlijk dat deze militair eveneens een pontonnier of wellicht een torpedist is geweest en in mei 1940 met de Duitsers vocht.
Dordrecht Bankastraat - 2 mei 1940.
Deze veldpostkaart , een ansichtkaart van de Bankastraat is op 2 mei 1940 geschreven, een week voor het uitbreken van de oorlog. De brief is geschreven door een militair van de koninklijke marechaussee en verzonden vanuit Dordrecht op 3 mei naar zijn vader. Hij schrijft:
Beste Vader, Eindelijk heb ik dan toch verlof gekregen en wel 4 dagen ineens. Er is nu voor ons een aparte regeling gekomen. maar we zijn er niet op vooruitgegaan. Enfin dat hoort u nog wel. Komt u zaterdag naar huis? Dan treffen we elkaar nog, want zondagavond ga ik terug. Verder alles hetzelfde. U moet de hartelijke groeten hebben van moeder, zus, Louis en Jo en tot ziens dan. Met hartelijke groeten van uw zoon Frans.
Dordrecht, Nieuwe Haven - 12 april 1940.
Deze veldpostkaart, een ansichtkaart van de Nieuwe Haven in Dordrecht is verstuurd op 12 april 1940 naar familie in Steenwijk door een militair van de staf III 14 RA. Hij schrijft:
L Boukje We zijn zo juist in Dordrecht aangekomen en gaan naar Dubbeldam. We gaan direct weg maar ben even uit geknepen om je te schrijven. Veel liefs Gr Jan. Veldpost Staf III 14 RA
Veldpostkaart Wielrijder - 28 april 1940.
De bovenstaande veldpostkaart is van een militair van het tweede regiment wielrijder, een eenheid die bij Dordrecht vocht. Hij schrijft op 28 april 1940:
"Lieve v en k ( vrouw en kinderen). Als er niets tussenkomt dan ben ik 12 + 13 mei thuis dus kom dan 11 mei, maar dat duurt nog 14 dagen. Ik hoop maar dat er niets tussenkomt. De brief was al weg anders had ik het daar wel ingeschreven. Bewegingsvrijheid is nog niets van bekend. Nou schatten hou jullie je maar goed hoor. De groeten van vader. Dag tot 11 mei ... .. ... Afz wld ( wielrijder) J. v/d Ende I-1-2RW lichte divisie veldpost 5."
Het is bijzonder om terug te lezen, Wielrijder v/d Ende zou niet met verlof gaan op 11 mei, 10 mei brak de oorlog uit en hij werd verplaatst naar het Zuidfront-Holland. De oorlog was een feit.
Veldpostkaarten Sergeant M. de Zee - mei 1940.
De bovenstaande twee veldpostkaarten zijn beiden geschreven door Sergeant M. de Zee van de Staf van het 2e Regiment Wielrijders. Zoals bij de kaart hierboven beschreven, een eenheid die bij Dordrecht vocht. De eerste kaart is op 13 mei 1940 verzonden vanuit Sliedrecht. Hij schrijft aan zijn vrouw en kinderen:
L.S. Z.H. "Ben Goed gezond, alles nog goed. Jullie ook? Gekust van je Max, adres ommezijde. Ook de jongens hetzelfde hoor."
De tweede kaart is op 15 mei geschreven, eveneens naar zijn vrouw en kinderen:
"15-5-1940 Lieve schatten, alles is in orde en goed. Jullie ook? Houdt moed. Hoor meer van mij. Vele kusjes voor jou en de kinderen. Dag veel liefs, je Max en vader. Kalm aan en rustig zijn.
Het zijn beide ook bijzondere brieven, met name als je kijkt naar de datums van de brieven is daar uit op te maken dat ze dienden als teken van leven voor de familie.
Dordrecht, Hoogwater Wolwevershaven - 12 februari 1940.
De bovenstaande veldpostkaart is er één van de vrouw van de militair aan de militair. Veel wordt niet duidelijk aan deze brief maar de stempel met : " Schrijft niet over militaire aangelegenheden" is interessant.
Dordrecht, station - 6 juni 1939.
De bovenstaande veldpostkaart is een brief aan zijn vrouw van militair W. Philipse. Hij schrijft kort maar krachtig:
"Ik maak het best, alles oke. Dag afz W. Philipse Dord."
Er staat helaas geen eenheid bij geschreven. Wellicht was hij Pontonnier of Torpedist.
Dordrecht, muziektempel Krispijn - 15 september 1939.
De bovenstaande ansichtkaart van de muziektempel in Krispijn is een veldpostkaart aan militair J. de Waal. De kaart is verzonden uit Dordrecht:
"Beste broer, wij hebben je kaart ontvangen en alles is oke hoor. Je hebt de groeten van moeder en vader en als je ergens gebrek aan heeft, schrijft het dan maar. Afijn je zal nu wel gauw thuis komen he want je krijgt nu wel gauw verlof. Nu de groeten van ons allemaal dag, Kees en Annie en Keesje. "
Dordrecht, Groothoofd - 2 september 1939.
De bovenstaande ansichtkaart "Groeten uit Dordrecht" is geschreven in Dordrecht door een militair van de 2e miliciënsgroep Pontonniers. ( vermoedelijk vanuit de Benthienkazerne). Het is een verjaardagskaart.
Dordrecht, Krispijntunnel - 13 maart 1940.
De bovenstaande veldpostkaart is geschreven door een Sergeant Majoor Instructeur van het Korps Politietroepen te Oud- Beijerland. Hij schrijft:
"Beste Wim, een keurige foto van de tunnel te Dordrecht. Een volgende keer weer eens een kaart uit een andere plaats. Zo lang tot afwachten. Liefs vader."
Dordrecht, Wolwevershaven hoog water- datum onbekend.
Een veldpostkaart van de Wolwevershaven in Dordrecht aan een militair in Bergen op Zoom.
Ansichtkaart burger Krispijn.
De bovenstaande kaart is verzonden door een Dordtse burger vanuit de Rhijnvis Feithstraat 18 in Krispijn. De burger schrijft naar een adres in Oss:
"Hier alles wel, maar nog geen nieuws van mijn broer. Waarschijnlijk krijgsgevangene. Nog levend gezien na de capitulatie. Vriendelijke groeten. "
Twee kaarten geschreven door een Duitse militair in Dordrecht.
De eerste kaart is van de Kweekschool met den Bijbel. Op de achterkant staat in het Duits geschreven:
"Zu diesen Haus, gehen wir täglich ein und aus. Zur Eingang links steht heute eine Schilderhaus dien zivilisten kommen da nicht mehr herein."
Dit huis gaan we dagelijks in en uit, bij de ingang links staat vandaag een schildwachthuisje, burgers komen daar niet meer in.
De tweede kaart is van de Middelbare Technische School in Dordrecht. Op de achterkant staat in het Duits geschreven:
"Villa Haus Thüringen" "Diese Technische schüle ist jetzt als lazarett ereingerichtet, auf dem Dache sind riesige rote kreuze aufgebracht, das lazarett steht aber lehr. "
"Villahuis Thuringen" Deze technische school is nu als ziekenhuis ingericht. Op het dak zijn grote rode kruizen aangebracht. Het ziekenhuis staat echter leeg.
Veldpostkaart Tentenkamp Chassékazerne Breda 3-II-6 R.I.
Bovenstaande veldpostkaart van de Chassékazerne in Breda is verstuurd door een militair van de 3e compagnie, 2e bataljon van het 6e regiment infanterie aan een adres in Dordrecht. Bij het 6e regiment infanterie diende veel Dordtse militairen.
Veldpost "Brave burgers" - sergeant uit Dordrecht.
Een veldpostkaart van een Nederlandse sergeant naar een adres in Dordrecht. De achternamen zijn hetzelfde, vermoedelijk kwam deze sergeant uit Dordrecht. Hij schrijft: "Ik kom zaterdag weer met verlof. Hartelijke groeten van sergeant J.K. v.d. Giessen. "
Veldpostkaart naar Dordrecht - 8 maart 1940.
De bovenstaande veldpostkaart is verstuurd door vermoedelijk dezelfde militair als de veldpostkaart hierboven. De kaart is eveneens gericht aan Dhr. A v.d. Giessen in de Balistraat in Dordrecht. De militair schrijft: "Ik maak (het) nog bijzonder goed hoor. Ik hoop van jullie ook. Een zondag kom ik waarschijnlijk weer naar Dordt als er niets tussen komt. Verder de beste groeten van je zoon Jens. M.C. I-3 R.I. "
Veldpostkaart naar Dubbeldam - 16 juni 1939.
De bovenstaande veldpostkaart is verstuurd door een militair vanuit de Engelbrecht van Nassaukazerne naar een vriend in Dubbeldam. Hij schrijft:
"Beste vriend, eindelijk zal ik weer eens wat van me laten horen. Ik ben nog steeds gezond en ben nog steeds Rod. Misschien kom ik van de week met verlof maar ik weet het nog niet zeker. Nu moet weer verder zo, schrijf eens gauw terug. Hoe gaat het? is het goed? " De rest is niet meer leesbaar.
Geschreven door: Dpl. soldaat A. Jonkers. 4e compagnie - 6e depot bataljon - 3e sectie.
Veldpost park Merwestein 3-II-28 R.I. - 22 mei 1940.
De bovenstaande kaart is verzonden door een militair van de 3e compagnie van het 2e bataljon van het 28ste regiment infanterie in Dordrecht. Er ging waarschijnlijk een andere kaart aan vooraf want het bericht lijkt een vervolg te zijn van een andere kaart: "Maar zag er geen kans toe en je moet voorzichtig wezen, vanzelf nu is alleen de hoop dat we nog eens spoedig afzwaaien want dit leven is zo verdrietig en duurt zo lang. Voor mij is het net of het al maanden is dat ik thuis vandaan ben. Ik hoop zo dat het thuis nog goed gaat met jullie allemaal. Zie volgende kaart. Dag Bep, dag je vader. "
Veldpost Merwedestraat Dordrecht - 11 mei 1940.
Deze veldpostkaart is verzonden tijdens de meidagen van 1940. De soldaat schrijft: Hier alles O.K. hoor. Bij jullie hoop ik ook. Kalm blijven als het enigszins kan. Jan.
Veldpost Moerdijk Griftweg 25 april 1940.
De bovenstaande kaart is verzonden door een militair van 3-III-28 R.I. Hij schrijft:
"Lieve vrouw, met deze deel ik je mede dat ik nog goed gezond ben en hoop van jullie hetzelfde. jij hebt zeker ook wel door de radio gehoord dat het verlof weer door gaat, zij het dan in beperkte mate. Maar enfijn ik kom dan toch in de volgende week wel thuis. Ik weet nog wel niet wanneer maar dat schrijf ik nog wel. Morgen schrijf ik wel een brief dan heb je hem nog wel voor zondag. Verder de hartelijke groeten van C. Hoogeveen Dpl Sold. 3-III-28 R.I. 2 sectie veldpost 7.
Veldpost Papendrecht gemeentehuis 17 mei 1940.
De bovenstaande kaart is verzonden door een militair vanuit Dordrecht op 17 mei 1940. Hij schrijft:
"Beste mensen, een teken van leven.... voorbij is. alles ..... me. Alleen nog diep onder de indruk van wat ik heb meegemaakt. 't is verschrikkelijk geweest. Hoe is t met jullie gegaan? Ook in Bilthoven nog alles O.K.? We zitten hier te wachten wat er gebeuren gaat, hopelijk worden we naar huis gestuurd. Maar niemand weet nog iets. Nu mensen, 't allerbeste en tot een spoedig weerziens zullen we hopen. Vele groeten. ....
Veldpost Sliedrecht 8 januari 1940.
De bovenstaande kaart is verzonden door een Torpedist naar Sliedrecht op 8 januari 1940. Hij schrijft:
"Scheveningen 8-1-40. Geliefde vrouw en dochter. Jullie brief in gezondheid ontvangen en gelezen dat je zo erg verkouden ben. Hoe gaat het nu? Schrijf me maar weer gauw. Ik ben blij dat Lenie weer wat beter is. En wat heeft de dokter gezegd van je moeder? Je schrijft me maar weer gauw want ik ben erg nieuwsgierig. Heb je mijn brief gehad? Ik zal je morgen weer een brief schrijven. Verders de hartelijke groeten en beterschap toegewenst van je man en vader. Dag Lenie tot ziens. Koppelaar Torpedist.
Veldpost Sliedrecht 18 januari 1940.
De bovenstaande kaart is verzonden door een Torpedist naar Sliedrecht op 18 januari 1940. Hij schrijft:
Scheveningen 18-1-40. Geliefde vrouw en dochter. Ik deel jullie mede dat ik nog goed gezond ben, in de hoop jullie ook. Ik heb gisteren je brief ontvangen. Morgen krijg je van mij weer een brief. Van Kors heb ik vanmorgen ook een brief gehad, die heeft maandag bij je geweest om de bivakmuts schreef hij. De hartelijke groeten van me. Ook aan je vader en moeder. Dag Lenie. Doe je nog een hoop eten? Ben je een zoete meid? Voor allen gedag en tot ziens van J. Koppelaar Torpedist.
Veldpost Sliedrecht 27 februari 1940.
De bovenstaande kaart is verzonden door een Torpedist naar Sliedrecht op 27 februari 1940. Hij schrijft:
Ik kan je mededelen dat ik goed overgekomen ben. Ik sta van vanmiddag tot morgenmiddag op wacht, dus net zo als ik dacht. Ik moest je bedanken van Opoe Dulle, omdat jij mij dat meegegeven had. Ze vonden het leuk van je. Hoe maken jullie het? Kan Lenie mij vinden op de kaart? Verders geen nieuws hier, dan de hartelijke groeten, ook aan je ouders en oom Jan van uw man en papa - Koppelaar.
Veldpost Moerdijk.
De bovenstaande veldpostkaart is verzonden vanuit Moerdijk door een militair van het 6e Regiment Infanterie. Hij schrijft:
"Hartelijk gegroet, je lief B "
©2017-2024 :Https://www.Dordrechtindeoorlog.nl: (Op de content op deze website berust auteursrecht: Deze content mag niet worden gedeeld, gedupliceerd of gepubliceerd zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur van deze website. Voor verzoeken hieromtrent kunt u zich richten tot : Info@Dordrechtindeoorlog.nl of kijken op : www.Dordrechtindeoorlog.nl - Gebruiksvoorwaarden websitecontent).
*1 Zie Beeldmateriaal - Oranjelaan.
*2 Bron: Zuidfront-Holland1940.
*3 Bron: Dordrecht 1939-1945 Deel 1 door de Werkgroep Expo-document 1940-1945 Dordrecht. - K.P. Makkelie.