Dordrecht in de oorlog

Een collectie van historische items van de tweede wereldoorlog in Dordrecht.

Propagandamateriaal. 

Op deze pagina vind u origineel propagandamateriaal uit de tweede wereldoorlog over Dordrecht. 

De onderstaande foto's zijn van het Duitse propagandablad "Der Adler". Een blad dat zich met name richtte op de prestaties van de Luftwaffe tijdens de tweede wereldoorlog. Deze uitgave creëert  een podium voor de Hauptmann Karl Lothar Schulz, die als commandant van het 3e bataljon van het FJR 1 de aanval op Waalhaven uitvoerde met zijn mannen. Uitbundig wordt beschreven hoe de Hauptmann op moedige wijze zijn opdracht vervult en vervolgens zich met zijn bataljon naar Dordrecht verplaatst. Het is waarschijnlijk een combinatie van verschillende gebeurtenissen tijdens de meidagen in Dordrecht. Veelal onjuist of overdreven beschreven. De manier waarop het hele artikel beschreven is maakt het bijna een avontuurlijk jongensboek. Ondanks meerdere schendingen van het oorlogsrecht die Hauptmann Schulz beging kreeg hij het Ridderkruis van het IJzeren kruis uitgereikt. 


Onderstaande kaart is een propagandakaart van de commandant van Fallschirmjäger Regiment 1 ten tijde van de meidagen 1940 en de strijd om Dordrecht. Kaarten zoals deze werden vaak uitgegeven in Nazi- Duitsland. Het was vrij normaal om hoog gedecoreerde militairen een soort heldenstatus te geven. Dit gebeurde onder andere door middel van het uitgeven van dit soort propagandakaarten. 


De onderstaande kaart is in feite dezelfde kaart als hierboven weergegeven, maar in postkaart formaat. Wat echter bijzonder is aan deze kaart, is dat deze gesigneerd is door Oberst Bruno Bräuer, de commandant van Fallschirmjäger Regiment 1. In sommige gevallen werden deze kaarten van Willrich gesigneerd door diegene die op de kaart was afgebeeld. Oberst Bruno Bräuer ontving op 24 mei 1940 het Ridderkruis vanwege zijn verrichtingen tijdens de meidagen in Nederland. Hij speelde een belangrijke rol tijdens de strijd in mei 1940 in Dordrecht en Moerdijk. Ook was hij de eerste parachutist die uit een vliegtuig sprong op 11 mei 1936 en de eerste die uitgereikt werd met het Fallschirmschützenabzeichen. In 1938 werd hij de commandant van de eerste parachutisteneenheid bij de Luftwaffe. Na de campagne in Nederland zag hij weer inzet bij de grote parachutistenlandingen bij Kreta. Daarna werd hij in november 1942 commandant in Kreta waarhij in feite een vriendelijke houding had jegens de bevolking van Kreta. Hij bevrijdde zelfs 100 gevangenen op het eiland en kwam bekend te staan als de meeste humane commandant van Kreta. In 1944 volgde General Friedrich-Wilhelm Müller hem op, een generaal die bekend stond om zijn wreedheid. Bräuer werd intussen Major General bij de 9e Fallschirmjäger Division en vocht in Oekraïne en de Seelöw Höhe bij Berlijn. Zijn onervaren troepen deserteerden massaal waardoor de linies instortten. Bräuer kreeg een zenuwinzinking en werd uit zijn commando ontheven. Na de oorlog werd Bräuer vervolgd in Griekenland wegens misdaden tegen de bewoners van Kreta. Hij werd op 20 mei 1947 om 5 uur 's ochtends door een vuurpeloton geëxecuteerd. Historicus Antony Beevor beschrijft hem als 'een werkelijk ongelukkig man' die werd geëxecuteerd voor misdaden 'gepleegd onder een andere generaal'. *1. 


 

©2017-2024 :Https://www.Dordrechtindeoorlog.nl: (Op de content op deze website berust auteursrecht: Deze content mag niet worden gedeeld, gedupliceerd of gepubliceerd zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur van deze website. Voor verzoeken hieromtrent kunt u zich richten tot : Info@Dordrechtindeoorlog.nl of kijken op : www.Dordrechtindeoorlog.nl - Gebruiksvoorwaarden websitecontent).

*1 Bron: https://military-history.fandom.com/BrunoBräuer.E-mailen
Map
Info