Dordrecht in de oorlog

Een collectie van historische items van de tweede wereldoorlog in Dordrecht.

Propagandamateriaal. 

Op deze pagina vind u origineel propagandamateriaal uit de tweede wereldoorlog over Dordrecht. 

De onderstaande foto's zijn van het Duitse propagandablad "Der Adler". Een blad dat zich met name richtte op de prestaties van de Luftwaffe tijdens de tweede wereldoorlog. Deze uitgave creëert  een podium voor de Hauptmann Karl Lothar Schulz, die als commandant van het 3e bataljon van het FJR 1 de aanval op Waalhaven uitvoerde met zijn mannen. Uitbundig wordt beschreven hoe de Hauptmann op moedige wijze zijn opdracht vervult en vervolgens zich met zijn bataljon naar Dordrecht verplaatst. Het is waarschijnlijk een combinatie van verschillende gebeurtenissen tijdens de meidagen in Dordrecht. Veelal onjuist of overdreven beschreven. De manier waarop het hele artikel beschreven is maakt het bijna een avontuurlijk jongensboek. Ondanks meerdere schendingen van het oorlogsrecht die Hauptmann Schulz beging kreeg hij het Ridderkruis van het IJzeren kruis uitgereikt. 


Onderstaande kaart is een propagandakaart van de commandant van Fallschirmjäger Regiment 1 ten tijde van de meidagen 1940 en de strijd om Dordrecht. Kaarten zoals deze werden vaak uitgegeven in Nazi- Duitsland. Het was vrij normaal om hoog gedecoreerde militairen een soort heldenstatus te geven. Dit gebeurde onder andere door middel van het uitgeven van dit soort propagandakaarten. 


©2017-2024 :Https://www.Dordrechtindeoorlog.nl: (Op de content op deze website berust auteursrecht: Deze content mag niet worden gedeeld, gedupliceerd of gepubliceerd zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur van deze website. Voor verzoeken hieromtrent kunt u zich richten tot : Info@Dordrechtindeoorlog.nl of kijken op : www.Dordrechtindeoorlog.nl - Gebruiksvoorwaarden websitecontent).


E-mailen
Map
Info