Dordrecht in de oorlog

Een collectie van historische items van de tweede wereldoorlog in Dordrecht.

Zangboekje Dienstplichtig soldaat Willem Boer.


Op deze pagina vind u het zangboekje van Dienstplichtig soldaat Willem Boer. Soldaat Boer was ingedeeld bij het dekkingsdetachement Willemsdorp als onderdeel van 6 Regiment Infanterie. Soldaat Boer was geboren in Sliedrecht waar hij ook woonde. Veel militairen van 6 RI kwamen uit de regio Dordrecht. Ook Sergeant van der Hum was ingedeeld bij dit Regiment. In de vroege morgen van 10 mei 1940 was soldaat Boer wachtpost op de verkeersbrug van Moerdijk. Door gevechten met Duitse parachutisten die snel de bruggen probeerden te veroveren raakte de soldaat Boer vervolgens gewond aan zijn linkerschouder, buik en been. De wonden zouden fataal blijken. Hoewel hij ter plekke verzorgd is kwam hij pas op 11 mei 1940 aan bij het gemeenteziekenhuis in Dordrecht. Daar overleed hij op 14 mei 1940 aan zijn verwondingen. Dit maakte Diensplichtig soldaat Boer één van de twaalf gesneuvelden van Dekkings Detachement Willemsdorp. *1

Het zangboekje welke u hier rechts en onder op de foto ziet was het persoonlijke zangboekje van soldaat Boer. Het is een standaard zangbundel voor het Nederlandse leger welke gevuld is met marsliedjes van diverse legeronderdelen. Marsliedjes waren buiten een middel om het moreel hoog te houden uitstekende middelen om de maat te houden tijdens een lange mars. Het is dus niet verwonderlijk dat militairen bepaalde liedjes moesten kennen. In het boekje staat de naam en eenheid van soldaat Boer. De naam van soldaat Boer is bijgezet op het monument van het dekkingsdetachement Willemsdorp. Hij ligt begraven op de algemene begraafplaats in Sliedrecht. 


Detailfoto's van het zangboekje. ( Klik op de foto's voor een vergroting)


Het monument te Willemsdorp. 
De Dienstplichtig soldaat Boer met zijn gevallen kameraden van het Dekkingsdetachement Willemsdorp. 

©2017-2024 :Https://www.Dordrechtindeoorlog.nl: (Op de content op deze website berust auteursrecht: Deze content mag niet worden gedeeld, gedupliceerd of gepubliceerd zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur van deze website. Voor verzoeken hieromtrent kunt u zich richten tot : Info@Dordrechtindeoorlog.nl of kijken op : www.Dordrechtindeoorlog.nl - Gebruiksvoorwaarden websitecontent).

*1 bron: Zuidfront-Holland1940 - Dienstplichtig soldaat Boer. 


E-mailen
Map
Info