Dordrecht in de oorlog

Een collectie van historische items van de tweede wereldoorlog in Dordrecht.

Identificatie verzocht. 

Op deze pagina zullen foto's worden geplaatst waarvan wij vermoeden dat ze mogelijk in Dordrecht of de regio genomen kunnen zijn, maar waarvan dat niet met zekerheid is te zeggen. Wij hopen dat de bezoekers van de website ons meer over deze foto's kunt vertellen en wie weet zelfs de locatie ervan weten. 

De eerste groep foto's ziet u hieronder. Neemt u eens een kijkje, wellicht weet u het wel?
Foto één toont veldgraven van Duitse soldaten, volgens het opschrift op de foto zijn het parachutistengraven wat gezien de helmen niet klopt. Ook zou de foto bij Dordrecht gemaakt zijn. Wij hebben de locatie nog niet kunnen achterhalen en vragen ons af of het inderdaad Dordrecht is. 
De twee foto's daarna zijn naar verluidt genomen bij de intocht van een Marine Artillerie Abteilung in Dordrecht. Het hoekhuis in de Jacob Catstraat toont veel gelijkenissen met het hoekhuis op de  foto. Zo zijn er overigens meer straatjes in de buurt van de Jacob Catstraat die erop lijken. Wellicht dus in Oud-Krispijn gemaakt?  De winkel op de foto heet de Sport Hoek. Er staat ook nog een Nederlandse soldaat op de foto. Bij de andere foto staat een politieagent. Achter hem een reclamebord voor een dameskapper. Ook is er reclame voor een schilder/behanger. Wellicht ook ergens in Oud-Krispijn?

De foto's vier, vijf en zes en zeven zaten bij andere Dordrecht foto's in een fotolot. Foto zeven is wellicht gemaakt op de algemene begraafplaats en bij de andere foto's hebben we geen idee van de locatie.  


De onderstaande foto's komen uit eenzelfde fotolot als de "Aviolanda" foto's. Zoals verteld op de Willemsdorp pagina werd dit fotolot gevonden in een antiekwinkel in Dordrecht. Hiervan waren veel foto's in Willemsdorp genomen en een enkele in Dordrecht zelf. 
Vermoedelijk zijn de eerste drie foto'genomen bij Aviolanda in Papendrecht. Dit is niet zeker. We zoeken eigenlijk bewijs dat, dat kan staven. 
Van de foto met de kerkklok hebben we ook geen idee. De overige foto's zijn ons ook een raadsel. We hebben de nodige vragen bij de foto's gezet. Wellicht is nog iemand die wat herkent?

Hieronder staat een foto die mogelijk in Dordrecht is genomen. Het zou hier gaan om militairen van de Duitse 9e panzer divisie die op 13 mei 1940 Dordrecht introkken. Het vermoeden bestaat dat deze foto ergens in Krispijn is gemaakt. Wellicht is er iemand die de huizen op de achtergrond herkend of ons kan vertellen wat de vreemde witte vlekken op de ruiten zijn?
De foto daarnaast is ook interessant. Deze foto toont parachutisten van vermoedelijk Fallschirmjäger Regiment 1. Het is ook een vermoeden, maar de foto lijkt in de omgeving van de Tweede Tol of de Wieldrechtse Zeedijk gemaakt te zijn. Er staat een onderofficier van de panzertruppen bij wat die theorie plausibel maakt. We zijn in ieder geval benieuwd of iemand de doorslag kan geven. De derde foto hieronder toont Duitse soldaten bij een aantal woonhuizen. We zien een kradfahrer en een officier. Voor de ramen van de huizen zijn planken geslagen. Wellicht om oorlogsschade te voorkomen tijdens de gevechten in mei 1940? De foto kwam samen met een andere foto van de Moerdijkbrug. Vandaar dat hier het vermoeden bestaat dat dit huizen ergens in Dordrecht zijn. 
Daarna twee foto's mogelijk gebouwen in Dordrecht die onder de oorlogsschade hebben geleden.
Foto 20 zou in Dordrecht zijn genomen volgens het opschrift op de achterkant. Helaas is lastig te herkennen waar. Opvallend is in ieder geval de middenberm waarin ook bomen staan. Het verkeersbord ( Wieldruk 1200 kg, breedte 2.10). Rechtsboven in de foto is nog net een woning te zien met een opvallend groot dak en dakkapel. Links is begroeiing te zien wat mogelijk duidt op een park. 
De laatste foto toont grafkisten met daarop de namen van Oberbergefreiter Eugen Bostelmann, Obergefreiter Helmut Blechschmidt, Obergefreiter Leonard Lange en Gefreiter Walter Faber, allen van de Fallschirm Nachrichten-Abteilung 7. Het is onduidelijk waar deze mannen gesneuveld zijn, het kan op Waalhaven, bij Rijsoord of bij de Tweede Tol in Dubbeldam geweest zijn. Een macaber detail is dat er links nog een menselijk bot uit de grond steekt wat doet vermoeden dat deze graven mogelijk op één van de begraafplaatsen in Dordrecht hebben gelegen. Maar dat kan natuurlijk ook in de omgeving van Rotterdam geweest zijn. Wellicht kan iemand uitsluitsel geven aan de hand van bronmateriaal waar deze graven hebben gelegen. Alle vier de gesneuvelden liggen nu begraven op de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn, Limburg. (CP-135, CP-136, CP-137, CO-140).

 
De onderstaande foto's zaten bij een fotolot van foto's die gemaakt zijn in Dordrecht. Deze foto's zijn vermoedelijk ook in Dordrecht gemaakt maar de locatie is niet met zekerheid vast te stellen. Bij een aantal foto's bestaat er een vermoeden waar ze gemaakt zijn. De eerste foto is mogelijk gemaakt in het Wehrmachtsheim naast Villa Simpang in huize Sint Anna. De twee daaropvolgende foto's zijn mogelijk gemaakt in Villa Simpang. De vierde foto is waarschijnlijk gemaakt op het Bagijnhof. De locatie van de laatste foto is onbekend. 

 

Geïdentificeerd:


Hieronder ziet u de foto's welke mede door uw hulp zijn geïdentificeerd. Naarmate de locatie van de foto's geïdentificeerd wordt, zullen ze van boven naar onder verplaatst worden en ook worden toegevoegd aan de juiste fotorubriek. 

 

©2017-2024  :Https://www.Dordrechtindeoorlog.nl: (Op de content op deze website berust auteursrecht: Deze content mag niet worden gedeeld, gedupliceerd of gepubliceerd zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur van deze website. Voor verzoeken hieromtrent kunt u zich richten tot : Info@Dordrechtindeoorlog.nl of kijken op : www.Dordrechtindeoorlog.nl - Gebruiksvoorwaarden websitecontent).


E-mailen
Map
Info