Dordrecht in de oorlog

Een collectie van historische items van de tweede wereldoorlog in Dordrecht.

Zwijndrecht en de Zwijndrechtse bruggen. 

Op deze pagina vindt u origineel fotomateriaal van Zwijndrecht en de Zwijndrechtse bruggen in de tweede wereldoorlog.
De Zwijndrechtse bruggen hebben een interessante geschiedenis tijdens de oorlog. Het was in de meidagen van 1940 één van de voornaamste doelen van de parachutisten die in en om Dordrecht landden. Zowel voor als tijden de oorlog de oorlog waren de bruggen de belangrijkste verbinding tussen Dordrecht en Rotterdam. Al gauw verschenen net als bij de Moerdijkbruggen ook op deze bruggen luchtafweer emplacementen.


Zwijndrecht. 

Op de bovenstaande foto's ziet u meerdere opnames van Zwijndrecht tijdens de tweede wereldoorlog. Op foto 1 ziet u een zeldzame opname van Anton Mussert in Zwijndrecht. De NSB leider bezocht Dordrecht en Zwijndrecht op 7 juni 1941. Op foto 2 ziet u Duitse soldaten op een schip ter hoogte van de Zwijndrechtse verkeersbrug. Foto 3 is genomen op de Julianastraat ter hoogte van de Ringdijk. Op de foto zijn geallieerde vliegtuigen te zien, naar het lijkt B-17's. Vermoedelijk tijdens operatie Manna aan het einde van de oorlog. De geallieerden dropten toen levensmiddelen in de regio vanwege de hongerwinter. Op foto 4 ziet u Duitse soldaten op de Rotterdamse weg ter hoogte van de Noteboomstraat. 


Zwijndrechtse bruggen.
 

Op de bovenstaande foto's ziet u een aantal opnames van de Zwijndrechtse bruggen over de Oude Maas. Op de eerste twee foto's rijden meerdere Duitse Wehrmacht voertuigen over de verkeersbrug. De foto daarna toont de beide bruggen over de Oude Maas. Aan het water ligt nog een schip in gebruik bij de Kriegsmarine. De volgende foto toont Duitsers met een "Kettenrad" een soort motor op de verkeersbrug. Daarna weer een fraaie opname van de beide bruggen en de dokbrug. Gevolgd door een foto van Duitse soldaten te fiets op de verkeersbrug. De laatste foto is genomen vanaf de verkeersbrug met zicht op de spoorbrug. Het is een fraaie opname van de Grote Kerk. 


  Zwijndrechtse spoorbrug gesprongen. 

Op 20 september 1944 werden de bruggen voorbereid voor een eventuele vernietiging. Dit was een maatregel van de Duitsers op de luchtlandingen van Market Garden. Onvoorzien ging een lading af en de spoorbrug werd vernield. Drie Duitse soldaten kwamen hierbij om het leven. Later besloten de Duitsers de spoorbrug nog eens op te blazen als definitieve vernietiging. Dat was ditmaal geplanned. De verkeersbrug is niet tot ontploffing gebracht omdat dit voorkomen werd ,  naar verluidt door het verzet. *2


©2017-2025 :Https://www.Dordrechtindeoorlog.nl: (Op de content op deze website berust auteursrecht: Deze content mag niet worden gedeeld, gedupliceerd of gepubliceerd zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur van deze website. Voor verzoeken hieromtrent kunt u zich richten tot : Info@Dordrechtindeoorlog.nl of kijken op : www.Dordrechtindeoorlog.nl - Gebruiksvoorwaarden websitecontent).

*1 Bron: Het boek: 40-45 van Wim van Wijk. 
*2 Bronnen : Het boek : 40-45 van Wim van Wijk en Website Museum de Vergulde Swaen


E-mailen
Map
Info