Fotoalbum mei 1940 - Vaandrig N de Braal.
Hier ziet u de foto's uit het fotoalbum van Vaandrig N de Braal. Vaandrig de Braal was gedurende de mobilisatie en de meidagen onderdeel van 25e Afdeling ( 25 AA ) Artillerie in de Hoeksche Waard, aan deoverzijde van de Dordtse Kil. Hij was commandant van de 2e batterij. Veel van de foto's zijn genomen tijdens de mobilisatie, de winter van 1939 - 1940 en tijdens de meidagen van 1940. Het album vormt een unieke kijk op een Artillerie Afdeling tijdens de mobilisatie.
Over 25 Afdeling Artillerie.
De 25e Afdeling Artillerie was onderdeel van de groep Kil en sinds december 1939 aanwezig binnen het Zuidfront. De afdeling had drie batterijen, elk uitgerust met vier hevig verouderde 15 lang 24 ( 15 lang staal ) stukken uit 1880. Dat de stukken zo oud waren had alles te maken met het gebrek aan artillerie eenheden binnen het Nederlandse leger tijdens de mobilisatie. Het kaliber van de granaten dat verschoten werd was 150 mm. De hoogte van het geschut was ongeveer 3 meter en met een gewicht van 4700 kg waren het lompe vuurmonden die niet gemakkelijk in stelling te brengen waren. Dat had gevolgen voor de vuurrichtingsmogelijkheden want het geschut kon niet eenvoudig gedraaid worden. De vuurrichting beperkte zich dan ook tot vaste voorbereidde richtingen. De stukken hadden een rembedding nodig en stonden opgesteld in voorbereide opstellingen langs de dijken die versterkt waren met houten vlonders en schotten. Naast de opstellingen waren scherfvrije onderkomens gebouwd. De afdeling stond opgesteld langs de oostkant van de Hoeksche Waard onder 's Gravendeel in de buurt van Schenkeldijk. De 1e batterij stond bij Hoeve van den Berg, de 2e batterij bij Meerkoot, en de 3e bij de Wacht. De voorbereidde vuurrichting voor de afdeling was het centrale gedeelte van het bruggenhoofd Moerdijk. Commandant van de gehele 25e Afdeling Artillerie was de Reserve Kapitein E. Cohen. Bij Strijen waren nog twaalf vuurmonden 12 lang staal als reserve opgeslagen. *1 *2 *3
De 25 AA in mei 1940.
De tweede batterij van de 25e Afdeling Artillerie viel zoals eerder gezegd onder commando van Vaandrig de Braal. De manschappen van de afdeling werden op 10 mei 1940 omstreeks 4 uur in de ochtend gewekt toen de Duitse vliegtuigen opstellingen bij Moerdijk en Willemdorp bombardeerden. Ondanks de vele voorbereidingen die er gedaan waren moesten de camouflagenetten op dat moment nog worden aangebracht en ook telefoonverbindingen nog worden aangelegd. Rond 6.15 uur in de ochtend gaf de tweede batterij haar eerste vuur af in de richting van Lage Zwaluwe. Korte tijd later, rond 08.25 uur werd een tweede vuur afgegeven op Willemsdorp. Toen dit vuur herhaald werd vloog één van de stukken van de derde batterij uit elkaar waarbij het achterstuk ongeveer 20 meter het weiland in vloog, gelukkig zonder slachtoffers. Gedurende de dag werden er nog verschillende vuren afgegeven dat zich ook 's nachts afwisselde met vuurpauzes. Sommige stukken vielen uit door defecten aan de vuurmonden. De volgende dag op 11 mei waren meerdere stukken intussen blijvend defect waardoor de afdeling gereduceerd was tot twee functionerende batterijen. In de loop van de dag vielen er steeds meer stukken uit door defecten waardoor de sterkte nog verder terug liep. Het vuren moest steeds worden onderbroken voor het uitvoeren van reparaties aan de vuurmonden. Desondanks bleef de afdeling veel vuur afgeven. In de middag voerde de Luftwaffe een bombardement uit op de opstellingen. De manschappen van de 2e batterij zochten dekking bij de commandopost van de batterij. Er was weinig schade, slechts één stuk van de linker ( 3e ) batterij werd uitgeschakeld en er waren geen doden of gewonden. Op 12 mei werd de linker batterij nog eens gebombardeerd door vliegtuigen. Op maandag 13 mei hadden de meeste batterijen nauwelijks vuurmonden meer die nog tot vuren in staat waren. De aanwezigheid van vijandelijke vliegtuigen was verminderd maar nu verkreeg men ook artillerievuur van de Duitsers. Bovendien was de vermoeidheid groot. Sommige manschappen vielen ondanks het vuren naast de stukken in slaap. Manschappen van de tweede batterij onder Vaandrig de Braal zagen de tanks en andere voertuigen van de 9e pantserdivisie over de Moerdijkbrug rijden en brachten er nog vuur op uit. Intussen waren er ook bij de 2e batterij weer twee stukken uitgevallen. Toen de aanwezige infanterie van het 28ste regiment infanterie de Kiloever ontruimde en er geen contact meer gelegd kon worden met de commandopost van de artilleriegroep werd er besloten om terug te trekken op Strijen. Zes van de twaalf stukken van 25 AA waren reeds uitgevallen door vijandelijk vuur of storingen. De overige stukken werden onklaar gemaakt. Tussen 10 en 13 mei werden er constant vuren uitgebracht op doelen binnen het bruggenhoofd Moerdijk, Willemsdorp en het eiland van Dordrecht. Hierbij werden ruim 2500 granaten verschoten door de 25ste Afdeling Artillerie. *4 *5 *6
Schematische tekening opstellingen van 25 AA.
Deze tekening komt uit het gevechtsverslag: 487020 Verslag van het 3e stuk van de 2e batterij van de 25e afdeling artillerie door sergeant G. Vaheul.
©2017-2025 :Https://www.Dordrechtindeoorlog.nl: (Op de content op deze website berust auteursrecht: Deze content mag niet worden gedeeld, gedupliceerd of gepubliceerd zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur van deze website. Voor verzoeken hieromtrent kunt u zich richten tot : Info@Dordrechtindeoorlog.nl of kijken op : www.Dordrechtindeoorlog.nl - Gebruiksvoorwaarden websitecontent).
Bronnen:
*1 Zuidfront-Holland1940 - Proloog - Artillerieopstellingen.
*2 Zuidfront-Holland1940 - Proloog - september 1939.
*3 Zuidfront-Holland1940 - Proloog - Groep Kil Hoeksche Waard.
*4 Zuidfront-Holland1940 - 10 mei Groep Kil.
*5 Zuidfront-Holland1940 - 11 mei Groep Kil.
*6 409 Archieven - Pak K. XI Zuidfront Vesting Holland - Groep Kil - Artillerie in de groep Kil.