Dordrecht in de oorlog

Een collectie van historische items van de tweede wereldoorlog in Dordrecht.

Zwijndrechtse brug - mei 1940. 

Op deze pagina vind u origineel fotomateriaal van de Zwijndrechtse bruggen in mei 1940. De bruggen waren zeer belangrijk voor de opmars van de Duitse troepen richting Rotterdam. Parachutisten werden ingezet om de bruggen te veroveren en vast te houden tot de Duitse panzertroepen over de brug richting Rotterdam konden rijden. 

De eerste foto toont een zeer zeldzame opname van Duitse parachutisten op de Zwijndrechtse brug. Achter hen ziet men de Chemproha fabriek aan de Lindtsedijk in Zwijndrecht. De foto is op de achterkant beschreven en gedateerd op 12 mei 1940.  De tekst luidt:
"Meine Gruppe im feuerkampf bei dem vom starken feind verteidigten Hafen Dordrecht-Holland "
Oftewel : Mijn groep in vuurgevecht bij de , door de vijand sterk verdedigde haven. Dordrecht-Holland.

De parachutist centraal inbeeld is aangemerkt met een kruisje en is wellicht de parachutist die de tekst achterop de foto schreef. Mogelijk de groepscommandant. Op 12 mei werd de brug  nog steeds verdedigd door parachutisten van de 2e en 4e compagnie van het Fallschirmjäger Regiment 1. Nederlandse troepen in de EMF ( electromotorenfabriek aan de Dordtse kant van de brug. )en de omgeving daarvan namen het Duitse bruggenhoofd regelmatig onder vuur. Gedurende de dag ( en avond)  ontvingen de parachutisten bij het bruggenhoofd meerdere keren vuur van Nederlandse artillerie. De loodsen achter de para''s naast de fabriek zijn vermoedelijk geraakt door die artillerie.  Het lijkt erop dat een parachutist tussen het vuren door snel een foto heeft gemaakt want de parachutisten liggen nog in dekking. Verrmoedelijk waren de Nederlandse soldaten die de EMF en rondom liggende gebouwen bezette aan de Dordtse kant inmiddels verdreven want het is maar zeer de vraag of de parachutisten hier konden liggen in het schootsveld van die verdedigers. Laat staan dat een parachutist de tijd had om een foto te maken.
Hoe dan ook een zeer interessante foto. *1

De tweede foto toont een grote troepenverplaatsing over de Zwijndrechtse brug. Opvallend zijn zowel de gemotoriseerde voertuigen en zowel de paarden met wagens. Het Duitse leger was zeker niet alleen maar gemotoriseerd in de meidagen van 1940. Deze foto kwam samen met de foto van de vernietigde loodsen aan de Spoorweghaven. Het is zeer waarschijnlijk dan ook een foto van de meidagen van 1940, of één van kort daarna. 

Foto drie is niet minder interessant. De foto toont drie Duitse militairen bij haastig opgeworpen stellingen van vermoedelijk 7/.IR.16 aan de Oude Maas. Zij hebben uitzicht op de Grote Kerk in Dordrecht. De situatie oogt ontspannen, het lijkt erop dat ze een praatje maken. De foto zal kort na de meidagen van 1940 gemaakt zijn na de ontruiming van het Nederlandse leger in Dordrecht. Tijdens de gevechten had men hier in ieder geval niet kunnen staan. De meest linker man met de mp40 lijkt een parachutist te zijn aan zijn helm te zien, echter de foto is wat onscherp. 


De onderstaande foto's zijn genomen op de Zwijndrechtse brug en in de buurt daarvan. Het zijn drie zeer unieke foto's van Duitse parachutisten in mei 1940. De eerste foto is een Duitse parachutist die poseert op de Zwijndrechtse brug. In de achtergrond zijn nog vaag de contouren van de brug bij de Noord te zien. Er lijkt iets in brand te staan. De parachutist heeft een een Nederlandse bloktas aan zijn koppel voor karabijnpatronen. Het is een interessant en niet vaak gezien beeld. De tweede foto toont een groepje parachutisten, waarschijnlijk bij hun posities bij de Weeskinderendijk. Ze lijken van een rustmoment te genieten. Meerdere Nederlandse Hembrug geweren hebben ze buitgemaakt en het lijkt alsof de obergefreiter naar de plek lijkt te wijzen waar hij ze gevonden heeft. De laatste foto toont een Duitse parachutist die ook MG schutter is. Hij heeft een steelhandgranaat in zijn handen en zijn mitrailleur, de mg34 staat naast hem in het gras. Helemaal rechtsboven in de hoek is nog een stukje van de oprit van de Zwijndrechtse Brug te zien. Het gebouw linksboven zou de Ozon wasserij kunnen zijn. De foto is zeer waarschijnlijk ook bij de Weeskinderendijk gemaakt. De foto heeft helaas wat schade maar het blijft een zeer uniek beeld. Meer interessante foto's ter vergelijking vind u op de website van Dordt Open Stad bij beeldmateriaal - Weeskinderendijk. ( Klik op de foto's voor vergrotingen). 


Hieronder ziet u een foto van Duitse voertuigen, genomen vanuit Zwijndrecht. Rechts is nog veel oorlogsschade te zien, vermoedelijk op het terrein van de Chemproha chemische fabriek. Tussen de gebouwen is nog de brug te zien. De foto is vermoedelijk kort na of tijdens de meidagen van 1940 gemaakt. De foto daarna is vermoedelijk ook kort na de meidagen gemaakt. Een Duitse militair poseert voor de foto aan de Oude Maas. In de richting van Papendrecht staat nog iets in brand. 

 

©2017-2025 :Https://www.Dordrechtindeoorlog.nl: (Op de content op deze website berust auteursrecht: Deze content mag niet worden gedeeld, gedupliceerd of gepubliceerd zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur van deze website. Voor verzoeken hieromtrent kunt u zich richten tot : Info@Dordrechtindeoorlog.nl of kijken op : www.Dordrechtindeoorlog.nl - Gebruiksvoorwaarden websitecontent).

*1 Bronnen:
Het boek: The German Fallschirmtruppe 1936-41 It's genesis and employements in the first campaigns of the wehrmacht door Karl Heinz Golla.
Zuidfront-Holland1940


E-mailen
Map
Info