Dordrecht in de oorlog

Een collectie van historische items van de tweede wereldoorlog in Dordrecht.

Zelf onderzoek doen in archieven en online bronnen. 

Via het contactformulier en de mail krijg ik regelmatig informatieverzoeken over iemands familielid die leefde tijdens de tweede wereldoorlog. In sommige gevallen kan ik u de juiste richting in helpen. Er zijn namelijk veel bronnen die u kunt raadplegen om zelf onderzoek te doen naar een familielid of bekende. Hieronder vindt u verschillende onderzoeksmethoden. Deze pagina zal geüpdatet worden als er nieuwe onderzoeksmethoden beschikbaar komen. 

Nationaal Archief. 

Onderzoek naar Militaire voorouders: 

Indien uw voorouder militair was kunt u op zoek gaan naar de staat van dienst van deze voorouder. In de staat van dienst staat algemene informatie over de militair beschreven en wordt de militaire loopbaan van de militair beschreven. De staat van diensten van militairen geboren voor 1920 zijn in beheer bij het Nationaal Archief. 

Wilt u een voorouder onderzoeken die voor 1900 geboren is? Dan kunt u in de stamboeken kijken. Hoe dat werkt staat uitgelegd op de website van het Nationaal Archief: 
- Onderzoek stamboeken Nationaal Archief.

Wanneer u de stappen volgt bij de uitleg kunt u, uw voorouder terugvinden en de pagina uit het stamboek downloaden. Deze staan online. 

Wilt u een voorouder onderzoeken die tussen 1900 en 1920 geboren is? Dan kunt u hier op naam zoeken. Deze dossiers staan helaas niet online. Ze zijn alleen in te zien in de studiezaal van het Nationaal Archief. U kunt wel zoeken op naam. De naam is verbonden aan een inventarisnummer. Als u het juiste inventarisnummer heeft gevonden, dan kunt u deze reserveren voor inzage in de studiezaal van het Nationaal Archief. U moet wel eerst een account aanmaken om inventarisnummers te kunnen reserveren. 

U kunt in de onderstaande inventarissen zoeken: 

2.13.258 Inventaris van de Staten van Dienst van militairen van de Koninklijke Landmacht, geboortejaren 1900-1910

2.13.259 Inventaris van de Staten van Dienst van militairen van de Koninklijke Landmacht, geboortejaren 1911-1920

2.13.257 Inventaris van de Staten van Dienst van militairen Koninklijke Marine inclusief de Marine Luchtvaartdienst (MLD), geboortejaren 1900-1920

Het kan voorkomen dat de naam van uw voorouder niet terug te vinden is in de bovenstaande inventarissen. Dan kunt u zoeken in de Dienstplichtkaarten: 

2.13.260 Inventaris van de Staten van Dienst van militairen bij de regimenten van de Koninklijke Landmacht, geboortejaren (1871) 1900-1920 (1922)

Hier is het van belang dat u eerst opzoek gaat naar de juiste dienstplichtkaart. U begint u zoektocht dus in sub:  A Dienstplichtkaarten 1924-1940. U zoekt op achternaam, stel dat de naam die u zoekt "Baak" is: Dan komt u bij 10 Baakman - Baauw uit. Wanneer u hier op klikt, kunt u deze doos met dienstplichtkaarten reserveren. U gaat dan in de studiezaal van het Nationaal Archief zelf op zoek in deze doos tot u de naam Baak tegenkomt. U zult begrijpen dat deze naam vaak voor zal komen. Het is dus raadzaam om naast de voor en achternaam, ook de geboortedatum bij de hand te houden en indien mogelijk de geboorteplaats. 

Wanneer u de juiste dienstplichtkaart heeft gevonden vindt u daarop de gegevens van de militair. U vindt daar ook op bij welk regiment de militair is opgekomen en wanneer de militair verlof heeft genoten of eventuele bevorderingen heeft gehad. U kunt nu verder gaan zoeken in sub: B Staten van Dienst militairen per regiment 1940-1947. Hier kunt u eventueel aanvullende informatie vinden bovenop de informatie die u al gevonden heeft in de dienstplichtkaart. Let op! In sommige gevallen zijn er geen dossiers aanwezig in sub B, daar komt u pas achter tijdens u zoektocht. 

Tot slot kunt u nog een zoekslag doen in sub: C Staten van Dienst militairen per geboortejaar 1871-1920. Hier vindt u overige staat van diensten van militairen geboren tussen 1871 - 1920 die in een aparte sub staan ingedeeld. Meestal zijn dit officieren of vrijwillige militairen met langdurige dienst. 

Indien de militair gesneuveld is zijn er ook nog diverse archieven te raadplegen: 

2.19.316 Inventaris van het archief van het Nederlandse Rode Kruis - Gravendienst

2.19.255.01 Plaatsingslijst persoonsdossiers OorlogsgravenstichtingVoor het terugvinden van graven van overleden personen. Hier kunt u soms handige informatie terugvinden zoals geboortedata en overlijdensdata, alsmede de locatie van begraven.  

Sommige archieven zijn beperkt openbaar. Dat betekend dat het Nationaal Archief wel informatie heeft maar deze bijvoorbeeld niet gefotografeerd mag worden en er alleen op aanvraag inzage mogelijk is. De archieven over de Binnenlandse Strijdkrachten zijn hier een voorbeeld van. U kunt dan het beste contact opnemen met het Nationaal Archief met uw onderzoeksvraag. Houdt rekening met lange wachttijden: Contact Nationaal Archief


Overige onderzoeksmethoden.
 

Op het web zijn er allerlei interessante en handige internetlinks te vinden waarmee u onderzoek kunt doen naar personen en gebeurtenissen. U vindt hieronder een opsomming van deze internetlinks: 

https://www.delpher.nl/  - Voor het raadplegen van kranten, tijdschriften en boeken. Delpher heeft een krachtige zoekmachine waar u allerlei gegevens mee kunt terugvinden. 

https://www.wiewaswie.nl/  - Voor het onderzoek naar voorouders met verwijzingen naar geboorteaktes, overlijdensaktes, huwelijksaktes etc. 

https://nl.findagrave.com/  - Voor het terugvinden van overleden personen. Hier kunt u soms handige informatie terugvinden zoals geboortedata, overlijdensdata en de locatie van graven van personen. 

https://www.online-begraafplaatsen.nl/  - Voor het terugvinden van overleden personen. Hier kunt u soms handige informatie terugvinden zoals geboortedata, overlijdensdata en de locatie van graven van personen.

https://oorlogsgravenstichting.nl/  - Op de website van de oorlogsgravenstichting vindt u informatie over oorlogsslachtoffers waarvan de graven in beheer zijn bij de oorlogsgravenstichting. Ook vindt u hier een overzicht van alle begraafplaatsen waar oorlogsslachtoffers begraven liggen. 

Nederlands erfgoed Officiersnamen.  - Hier vindt u de namen terug van Nederlandse militairen die als officier in het Nederlandse leger dienden. 

Archieven Nederlands Instituut voor Militaire Historie ( NIMH )  - Hier kunt u zoeken in de archieven van het Nederlandse Instituut voor Militaire Historie. 

De 409 gevechtsarchieven  - Hier vindt u de gevechtsverslagen die door Nederlandse militairen zijn geschreven na afloop van de gebeurtenissen in mei 1940. In sommige gevallen worden hier personen bij naam genoemd. 

https://www.dordtenazoeker.nl/  - Voor alle historie die met met Dordrecht te maken heeft, denk aan woningkaarten, adresgegevens, politieaangiftes, beeldmateriaal enzovoort. 

https://www.regionaalarchiefdordrecht.nl/  - Voor alle historie die met Dordrecht te maken heeft, hier staan geboorteaktes, huwelijksaktes, overlijdensaktes, krantenartikelen en allerlei andere gegevens in. De beeldbank is ook erg interessant en in sommige gevallen staan ook hier nog foto's van personen in. 

http://zuidfront-holland1940.nl/  - Hier wordt op een uitgebreide manier de gebeurtenissen in mei 1940 op het Zuidfront-Holland beschreven. Een erg informatieve website!

https://www.archieven.nl/krijgsgevangenen  -  Hier kunt u op naam zoeken naar Nederlandse militairen die in krijgsgevangenkampen hebben gezeten tjdens de oorlog. Wanneer u een positief resultaat hebt komt u bij een dossier uit waar gegevens over het krijgsgevangenschap in staan. 


Weet u nog andere nuttige onderzoeksmethoden, of heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Laat het ons weten via: Info@dordrechtindeoorlog.nl of gebruik het contactformulier aan uw rechterzijde. 




©2017-2024 :Https://www.Dordrechtindeoorlog.nl: ( Op de content op deze website berust auteursrecht: Deze content mag niet worden gedeeld, gedupliceerd of gepubliceerd zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur van deze website. Voor verzoeken hieromtrent kunt u zich richten tot : Info@Dordrechtindeoorlog.nl of kijken op : www.Dordrechtindeoorlog.nl - Gebruiksvoorwaarden gebruik websitecontent) )


E-mailen
Map
Info