Het bidprentje van Sergeant Timmermans.
Hieronder ziet u een artikel uit het AD de Dordtenaar van september 2016 . Het verteld het interessante verhaal van twee verzamelaars en het bidprentje van de Dienstplichtig Sergeant Timmermans.
Alexander Korsman vond op een militariabeurs het bidprentje van Sergeant Timmermans. Nadat hij het prentje op Facebook plaatste kreeg het de aandacht van Jeroen Zegelaar, eveneens een verzamelaar van oorlogsmateriaal. Het toeval wilde dat Zegelaar schoonfamilie is van mevrouw Pol- Timmermans, de zus van Sergeant Timmermans. En zo moest het wel gebeuren dat het bidprentje na 76 jaar eindelijk weer zijn weg vond naar de directe familie. Hetgeen voor mevrouw Pol-Timmermans een emotionele hereniging was.
Wellicht nog een bijzonder toeval is dat wij in september 2016 het militair ereveld de Grebbeberg bezochten. De laatste rustplaats van Sergeant Timmermans. Hieronder ziet u een foto die wij toen maakten van zijn graf.
Sergeant Hendrikus Cornelus Timmermans wordt in 1938 net als vele duizenden andere Nederlandse mannen opgeroepen voor de mobilisatie. Hij wordt geplaatst bij het Regiment Wielrijders in Apeldoorn waar hij in januari 1939 bevorderd word tot sergeant. Na een jaar gaat hij met groot verlof om vervolgens na vijf maanden opnieuw gemobiliseerd te worden. Maar dan vallen de Duitsers ons land binnen. Sergeant Timmermans wordt in de nacht van 11 op 12 mei met het 2e bataljon van het 1 Regiment Wielrijders over de Merwede verplaatst om het gevecht aan te gaan met de Duitse parachutisten die in Dordrecht zijn geland.
En het komt ook tot een gevecht. Omdat de Duitsers versterkingen hebben aangevoerd in de vorm van de Gruppe de Boer en de Nederlandse Lichte Divisie op dat moment net een aanval zal uitvoeren komt het tot een treffen met Duitse parachutisten op de Krispijnse Weg. Sergeant Timmermans wordt ter hoogte van de Julianakerk neergeschoten en ziet pas in de avond kans om met zijn zware verwonding in de maagstreek naar een huis te kruipen. Hij wordt daar in eerste instantie opgevangen door de bewoners. Zij bellen een ambulance die door de gevechten nog eens ongeveer anderhalf uur op zich laat wachten. Sergeant Timmermans wordt dan door de ambulance naar het Rooms-Katholieke ziekenhuis gebracht. Hier vraagt hij een verpleegster namens hem een brief te schrijven aan zijn ouders. Hierin vermeldt hij dat zij zich geen zorgen hoeven te maken en vraagt hij hen om hem snel te komen bezoeken.
Maar het loopt anders. Op 17 mei 1940, overlijdt Sergeant Hendrikus Cornelus Timmermans aan zijn verwondingen. Met 22 jaar komt er zo een einde aan zijn veel te jonge leven. Na aanvankelijk eerst begraven te worden in Dordrecht, wordt zijn lichaam in juli 1940 overgebracht naar Apeldoorn.
Op 26 oktober 2012 wordt hij dan voor de laatste keer met militaire eer begraven op het Ereveld de Grebbeberg. U vind zijn graf in rij 14 - graf 21.
Sergeant Hendrikus Cornelus Timmermans. Rust in vrede.
De bovenstaande foto is afkomstig van : www.Defensie.nl
©2017-2025 :Https://www.Dordrechtindeoorlog.nl: (Op de content op deze website berust auteursrecht: Deze content mag niet worden gedeeld, gedupliceerd of gepubliceerd zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur van deze website. Voor verzoeken hieromtrent kunt u zich richten tot : Info@Dordrechtindeoorlog.nl of kijken op : www.Dordrechtindeoorlog.nl - Gebruiksvoorwaarden websitecontent).
Bronnen:
- www.defensie.nl.
- Zuidfront-Holland1940.