Dordrecht in de oorlog - de meidagen van 1940
In de serie Dordrecht in de oorlog - de meidagen van 1940 nemen wij u mee naar het strijdterrein van mei 1940 op het eiland van Dordrecht. Wat gebeurde er toen de Duitsers op 10 mei 1940 binnenvielen? Hoe reageerden de diverse onderdelen van het Nederlandse leger hierop, die gestationeerd waren op het eiland van Dordrecht, en waar werden de gevechten uitgevochten? Wij laten het u zien aan de hand van origineel beeldmateriaal en originele attributen uit die tijd, op de locaties waar het allemaal gebeurde. Zo brengen wij het oorlogsmuseum naar u toe. In de serie: Dordrecht in de oorlog - de meidagen van 1940.
De serie werd gemaakt door: Bas Kakes, Nick van Uden en Coen Koopmans.
Hieronder ziet u de trailer van de serie: Dordrecht in de oorlog - de meidagen van 1940.
Niet alle scenes haalden de documentaire die binnenkort verschijnt. Dit is één van de scenes gefilmd op het zwaarbevochten kruispunt bij de Wieldrechtse Zeedijk en de Schenkeldijk waar Nick aan Coen het één en ander uitlegt over veldpostkaarten. Het gaat hier om een veldpostkaart van een militair van III-14 R.A. , de eenheid die in deze omgeving van het eiland van Dordrecht zware strijd leverde. Wilt u meer weten over wat er hier gebeurde in mei 1940? Hou dan dit youtubekanaal goed in de gaten want binnenkort verschijnt hier de serie: Dordrecht in de oorlog - De meidagen van 1940.
In dit fragment geef ik Coen uitleg over het bidprentje van Lambertus Pennings. Dienstplichtig Soldaat Pennings sneuvelde op 10 mei 1940 langs het spoor bij de Zuidendijk. Hij was onderdeel van III-14 R.A. Deze eenheid was uitgerust met 12 lang staal kanonnen ter ondersteuning van het bruggenhoofd Moerdijk. De manschappen legerden in Dubbeldam. U ziet er meer over in de documentaire Dordrecht in de oorlog.
De Documentaire:
Aflevering 1: Het Korps Pontonniers en Torpedisten.
In de eerste aflevering van de serie Dordrecht in de oorlog - de meidagen van 1940 treffen Nick en Coen elkaar bij de oude pontonnierskazerne. Nick geeft hier uitleg over het Korps Pontonniers en Torpedisten tijdens de mobilisatieperiode. Wat waren Pontonniers en Torpedisten nu eigenlijk? En wat was hun rol in mei 1940 in Dordrecht. Welke rol hadden ze in het Nederlandse leger? U ziet het allemaal in de eerste aflevering van de serie.
Aflevering 2: De strijd in Krispijn.
In de tweede aflevering van de serie Dordrecht in de oorlog - de meidagen van 1940 treffen Nick en Coen elkaar in de wijk Krispijn. In de vroege ochtend van 10 mei landden hier ongeveer 100 Duitse parachutisten in de Polder van Krispijn. Als doel hadden zij het veroveren van de beide bruggen over de Oude Maas tussen Dordrecht en Zwijndrecht. Zij raakten echter slaags met de Spoorwegtroepen en de Depotroepen van het Korps Pontonniers en Torpedisten. Hoe de strijd verliep ziet u in deze aflevering.
Aflevering 3: De gevechten van de Artillerie.
In de derde aflevering van de serie Dordrecht in de oorlog - de meidagen van 1940, neemt Nick, Coen mee naar de Tweede Tol. Hier stond in mei 1940 een barakkenkamp van de 1e afdeling van het 17e Regiment Artillerie ( I-17 R.A ). In het barakkenkamp waren de militairen van de afdeling ondergebracht en de onderdeelsvoorraden. De kanonnen van de eenheid stonden opgesteld in de velden langs de Vlaakweg. Ook de opstellingen van de 3e afdeling van het 14e Regiment Artillerie ( III-14 R.A ) lagen hier in de buurt. Toen de Duitse parachutisten direct in de omgeving van de opstellingen van beide artillerie-eenheden landden brak er een hevige strijd los. In deze aflevering ziet u deze strijd zich ontwikkelde.
Aflevering 4: Het noodhospitaal bij het Berkenhof.
In de vierde aflevering van de serie Dordrecht in de oorlog - de meidagen van 1940 bezoeken Nick en Coen het Berkenhof. Deze boerderij, welke nu een bed en breakfast is was in mei 1940 ingericht als noodhospitaal. Er werden gewonden verzorgd. Nick geeft uitleg over de Duitse Sanitätertroepen die onderdeel waren van de parachutisten. Ook verteld Nick over de bewapening en uitrusting van de Duitse parachutist in mei 1940.
Aflevering 5: Het kazemattenpark bij Amstelwijck.
In de vijfde aflevering van de serie Dordrecht in de oorlog - de meidagen van 1940 treffen Nick en Coen elkaar bij Amstelwijck. Hier lag in mei 1940 de commandopost van het 1e bataljon van het 28ste Regiment Infanterie ( I-28 R.I. )De locatie van de commandopost met bijbehorende kazematten was de Duitsers tot dan toe onbekend gebleven. Toen de Duitse parachutisten vuur ontvingen vanuit het kazemattenpark onstond er een gevecht tussen de Nederlandse verdedigers en de Duitse parachutisten. Hoe dat gevecht zich ontwikkelde ziet u in deze aflevering.
Aflevering 6: Het Dekkingsdetachement Willemsdorp.
In de laatste aflevering van de serie Dordrecht in de oorlog - de meidagen van 1940 zijn Nick en Coen in Willemsdorp. In dit kleine gehucht ten zuiden van Dordrecht waren in mei 1940 honderden Nederlandse militairen gelegerd. Toen Duitse parachutisten op 10 mei in de directe omgeving van het gehucht landden werd er harde strijd geleverd. Nick neemt Coen mee naar diverse belangrijke locaties in Willemsdorp en geeft er uitleg over de gebeurtenissen die hier plaatsvonden.
Volg ons youtubekanaal op https://www.youtube.com/channel/UC-JYtfX22h8qJ1ZfuZfUDXA
©2017-2025 :Https://www.Dordrechtindeoorlog.nl: (Op de content op deze website berust auteursrecht: Deze content mag niet worden gedeeld, gedupliceerd of gepubliceerd zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur van deze website. Voor verzoeken hieromtrent kunt u zich richten tot : Info@Dordrechtindeoorlog.nl of kijken op : www.Dordrechtindeoorlog.nl - Gebruiksvoorwaarden websitecontent).