Dordrecht in de oorlog

Een collectie van historische items van de tweede wereldoorlog in Dordrecht.

De Tegelaar kepie.

De winkel van Paulus Tegelaar aan de Lombardstraat Nr. 15 in Dordrecht

Op deze pagina vindt u enkele kepies van het Nederlandse leger gemaakt door de pettenfabriek Tegelaar uit Dordrecht. Het is een zeldzame maker. Tegelaar kepies zijn namelijk niet veel gezien maar wie goed zoekt kan er van tijd tot tijd nog wel eens één vinden. 

De firma Tegelaar was gevestigd aan de Lombardstraat 15 in Dordrecht en vervaardigde allerlei verschillende types hoofddeksels. Grotendeels voor de civiele markt. Maar ook militairen konden hier hun kepie laten vervaardigen. Zowel tijdens de mobilisatie in 1914-1918 vervaardigde Tegelaar militaire kepies maar ook in de jaren 30 en de mobilisatie van 1939. Omdat Dordrecht de garnizoensstad was van het Korps Pontonniers en Torpedisten lieten veel militairen bij dit korps bij Tegelaar een kepie maken. De meeste Tegelaar kepies zijn dan ook kepies met rode bies, bedoeld voor militairen bij het K P&T. Bekend van fotomateriaal is dat de firma Tegelaar in ieder geval kepies maakte voor militairen van het KNIL, de infanterie, de geneeskundige dienst en het Korps Pontonniers en Torpedisten. Maar waarschijnlijk beperkte de bekende Dordtse hoedenfabrikant zich daartoe niet.                                                                                                                               De winkel van Tegelaar aan de Lombardstraat nr. 15. Op                                                                                                                                                       de onderste plank liggen twee militaire kepies. (Foto                                                                                                                                                              Beeldbank Regionaal Archief Dordrecht)

Tegelaar Kepie Model 1928 - Blauwe bies, 6e Regiment Infanterie. 
Deze kepie heeft twee blauwe biezen met een zijden kokarde, bedoeld voor een onderofficier. Het regimentsnummer 6 aan de voorzijde geeft weer dat het hier om een kepie gaat waarvan de drager bij het 6e Regiment Infanterie zat. Deze specifieke kepie was van de sergeant Goris Leendert van der Hum. Het is een Model 1928 kepie. Sergeant van der Hum diende tijdens de mobilisatie en meidagen van 1940 bij het Dekkingsdetachement Willemsdorp. Deze eenheid werd voor een deel gevormd uit militairen van het 6e Regiment Infanterie. Van der Hum woonde in Dordrecht. Het zal dan ook reden geweest zijn om zijn kepie te laten maken bij Paulus Tegelaar in Dordrecht. Het complete oorlogsverhaal van sergeant van der Hum leest u hier: Sergeant Goris Leendert van der Hum. 



Tegelaar Kepie Model 1928 - Rode bies. 
Deze kepie is gemaakt door de pettenfabriek P. Tegelaar uit Dordrecht. Het is een kepie met rode biezen. De kokarde is van metaal. Dit geeft aan dat het een kepie voor een manschap betrof. Deze kepie is voorzien van een leeuw embleem en heeft geen regimentsnummer. De kepie is dus vermoedelijk gebruikt door een militair van het Korps Pontonniers en Torpedisten. Aan de binnenzijde is het Tegelaar stempel te zien. In dit geval een ander type stempel dan men bij de meeste Tegelaar kepies vindt. In de zweetband staat nog een nummer gestempeld: 157862. Het is onbekend waar dit nummer toe diende. Afgaande op de kleur van de stof en het type stof is deze kepie vermoedelijk een vroeger model uit de begin jaren 30. 




Tegelaar Kepie Model 1928 - Rode Bies. 
Deze kepie is gemaakt door pettenfabriek P. Tegelaar uit Dordrecht. Het is een kepie met twee rode biezen en een leeuwembleem. De kokarde is van metaal. Het gaat hier dus om een kepie van een manschap, waarschijnlijk van het Korps Pontonniers en Torpedisten. Aan de binnenzijde van de kepie is de stempel van P. Tegelaar te zien, gevestigd aan de Lombardstraat 15 in Dordrecht. Bovendien heeft deze kepie twee initialen in zweetband: D.K. Het is helaas onbekend wie de eigenaar van deze kepie is geweest. Maar al met al is het een prachtige kepie van een zeldzame maker!






©2017-2025 :Https://www.Dordrechtindeoorlog.nl: (Op de content op deze website berust auteursrecht: Deze content mag niet worden gedeeld, gedupliceerd of gepubliceerd zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur van deze website. Voor verzoeken hieromtrent kunt u zich richten tot : Info@Dordrechtindeoorlog.nl of kijken op : www.Dordrechtindeoorlog.nl - Gebruiksvoorwaarden websitecontent).


E-mailen
Map
Info