Dordrecht in de oorlog

Een collectie van historische items van de tweede wereldoorlog in Dordrecht.

Uitrusting Korps Pontonniers en Torpedisten.


Kribbekist Korps Pontonniers en Torpedisten - W.van Vuurde.
Hieronder ziet u een zogenaamde kribbekist. De kribbekist was een afsluitbare houten kist die de militair verstrekt kreeg. In deze kist kon hij zowel privéspulletjes opbergen maar ook zijn militaire uitrusting. De kribbekist stond meestal aan de voet van het bed of onder het bed en was bedoeld voor op de legeringskamer in de kazerne. Voor manschappen en onderofficieren waren de kribbekisten doorgaans van een standaard model en meestal zwart geverfd of groen. De kribbekist is ongeveer 58 cm lang, 35 cm breed en 28 cm hoog. Officieren hadden meestal een wat langere kledingkist die groen geverfd was. De kribbekist op deze foto behoorde aan de Dienstplichtige Willem van Vuurde met het lichtingsnummer 156. Wat deze kist extra bijzonder maakt is dat deze van een militair is geweest die diende bij het Korps Pontonniers en Torpedisten in Dordrecht. Op de kist staat zeer duidelijk:

W. v. Vuurde
Wap. No             KL.No 156
Corps Pont. en Torp.
Schoolcomp. Pontonniers
Dordrecht.

De kribbekist is bovendien hergebruikt. Deze is eerst groen geweest en de letters zijn, hoewel moeilijk leesbaar nog te ontcijferen, waaruit blijkt dat de kribbekist eerst van Dhr. W. Tempelaar Litz is geweest. Laatstgenoemde diende bij het 4e Depot Bataljon - 7e Compagnie. Over deze militair is geen verdere informatie. Over Willem van Vuurde wel, hij werd geboren op 9 april 1909 in Rotterdam. Willem werd opgeroepen op 17 juni 1929 als gewoon dienstplichtige van de lichting 1929 uit 's Gravenhage. Hij werd ingedeeld bij het Korps Pontonniers en Torpedisten - Schoolcompagnie Pontonniers. 



Nederlandse Model 1934 gevechtshelm. 
Deze Nederlandse model 1934 gevechtshelm werd gemaakt in 1939. Dat is te zien aan de Centraal Magazijn stempel in het binnenwerk. De helm is voorzien van een Nederlandse leeuwplaat, zoals gebruikelijk was bij dit type gevechtshelm. Het was de standaard gevechtshelm bij het Nederlandse leger, naast de eerdere modellen: M16 en M27. Deze helm heeft in het binnenwerk een PT39 label van het Korps Pontonniers en Torpedisten genaaid. Dit geeft aan dat de helm in gebruik is geweest bij dit Korps. 


Beenkappen Korps Pontonniers en Torpedisten. 
Deze Nederlandse beenkappen zijn gestempeld met een stempel van het Korps Pontonniers en Torpedisten aan de binnenzijde. De maat van de beenkappen is 1B. De beenkappen hebben een stempel van het Centraal Magazijn (CM) uit 1920. Vermoedelijk zijn de beenkappen pas later in gebruik genomen door het Korps Pontonniers en Torpedisten, aangezien dit korps pas in 1927 onder één korps verenigd werd. Beenkappen waren standaard uitrusting voor militairen van het Korps Pontonniers en Torpedisten. Zowel manschappen als onderofficieren en officieren droegen ze. Officieren droegen echter meestal de privé aangeschafte Buitenmodel types. Er waren verschillende types beenkappen in gebruik bij de Pontonniers en Torpedisten. Dit is het standaard model. Aan de stempels gezien, in dit geval door het leger verstrekt. 


Kribbekist Korps Pontonniers en Torpedisten - F.J. van den Doel. 
Hieronder ziet u de kribbekist van Torpedist Ferdinandus Johannis van den Doel. Ferdinandus werd geboren op 4 december 1903 in Nieuwe Tonge.Hij was schippersknecht van beroep op de binnenvaart. Ferdinandus werd op 3 februari 1923 als gewoon dienstplichtige van de lichting 1923 uit Nieuwe Tonge opgeroepen voor de militaire dienstplicht. Zijn stamboeknummer was 124. Op 1 september 1939 werd hij onder vrijwillig verband opgenomen in de rangen van het Vrijwillig Landstorm Korps Vaartuigendienst. Hier diende hij tijdens de meidagen maar het is onbekend waar. Op 15 juli 1940 werd hij als vrijwilliger eervol ontslagen en administratief ingedeeld bij het Korps Pontonniers en Torpedisten. 

De kribbekist stond meestal aan de voet van het bed of onder het bed en was bedoeld voor op de legeringskamer in de kazerne. Voor manschappen en onderofficieren waren de kribbekisten doorgaans van een standaard model en meestal zwart geverfd of groen. Deze kribbekist is ongeveer 57 cm lang, 33 cm breed en 28 cm hoog. Het is een vergelijkbaar model als de kribbekist van W. van Vuurde


©2017-2025 :Https://www.Dordrechtindeoorlog.nl: (Op de content op deze website berust auteursrecht: Deze content mag niet worden gedeeld, gedupliceerd of gepubliceerd zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur van deze website. Voor verzoeken hieromtrent kunt u zich richten tot : Info@Dordrechtindeoorlog.nl of kijken op : www.Dordrechtindeoorlog.nl - Gebruiksvoorwaarden websitecontent).


E-mailen
Map
Info