Dordrecht in de oorlog

Een collectie van historische items van de tweede wereldoorlog in Dordrecht.

Documenten Korps Pontonniers en Torpedisten.



Verbandakte Korps Pontonniers en Torpedisten met handtekening van kantonnementscommandant Josephus Adrianus Mussert.
( Klik op de foto voor een vergroting. )
Het onderstaande document is een Verbandakte ( Arbeidscontract) voor een militair van het Korps Pontonniers en Torpedisten. De Militair tekent in deze Verbandakte voor een periode van 6 jaren. Interessant is , dat de militair deze akte ondertekende, slechts drie weken voor het begin van de oorlog in Nederland. Wat nog interessanter is , is dat Overste Mussert de akte heeft ondertekend.
Overste Mussert was depot en kantonnementscommandant van het Korps Pontonniers en Torpedisten in Dordrecht en gaf in eerste instantie leiding aan de Nederlandse troepen in Dordrecht. Gedurende de strijd heerste er een verraadpsychose onder de troepen en ook enkele officieren waardoor Mussert niet meer werd vertrouwd en regelmatig werd beschuldigd van het feit dat hij informatie door zou spelen naar de Duitsers. Mussert was inmiddels de broer van Anton Mussert, leider van de NSB en voor velen was dat genoeg om aan te nemen dat Mussert wel een verrader moest zijn.
Toen Dordrecht ontruimd werd vertrok Mussert net als veel andere militairen in Dordrecht naar Sliedrecht. Hier werd gepoogd door de Nederlandse officieren 1e Luitenant Kruithof en Reserve Kapitein Bom om Mussert aan te houden. Hetgeen misliep. Luitenant Kruithof schoot Mussert neer die overleed in het ziekenhuis in Gorinchem.


Pontonniersdocument 1e luitenant Leeuwenberg.
Onderstaand is een interessant en officieel militair document van het korps pontonniers en torpedisten in Dordrecht. Deze is gericht aan reserve 1e luitenant Leeuwenberg. Het werd samen met het militaire zakboekje teruggezonden naar de betreffende militair en er wordt ook verzocht een document terug te zenden naar het mobilisatie bureau. Wellicht werd er een beroep gedaan op de luitenant ten behoeve van de mobilisatie. Luitenant Leeuwenberg werd op 3 december 1921 bevorderd tot reserve luitenant der Artillerie en is op 3 december 1925 bevorderd tot reserve 1e luitenant en toegevoegd aan het Korps Pontonniers en Torpedisten. Het is onbekend of deze luitenant in Dordrecht was tijdens de meidagen van 1940.

Pontonniersdocument 1e luitenant Leeuwenberg.


Handboek soldaat met bijlagen.


Hier ziet u een handboek soldaat met diverse bijlagen. Wat interessant is aan dit handboek is met name de bijlage van het tableau voor de opleiding tot dpl. sergeant 1937III van 19 april-21mei 1938. Op het tableau staan de lessen die een korporaal in opleiding tot sergeant moest volgen. De namen van de militairen die deze lessen verzorgden staan onderaan op het tableau:
1 : Luitenant Fransen. 2. Adjudant Steeds. 3. Sergeant Balt. 4. Sergeant Wieringa. 6. Sergeant Majoor Troost. 7. Sergeant Roubos.
Het handboek soldaat is een standaard uitgave van de koninklijke militaire academie. Hierin staat informatie met betrekking tot rangen en standen, insignes en wapengebruik en onderhoud. Vaak staat er nog een naam en eenheid in de kaft van dit soort boekjes geschreven, dat is hier niet het geval.

Voorschrift Inrichten Stellingen - Korps Pontonniers en Torpedisten.
Hieronder ziet u een voorschrift voor het inrichten van stellingen. Het voorschrift is uitgegeven door de Koninklijke Militaire Academie in Breda in 1933. Dit voorschrift is gestempeld met een stempel van het Korps Pontonniers en Torpedisten. Het is gebruikt voor de opleiding van Pontonniers en Torpedisten. In het voorschrift staat uitvoering beschreven en geïllustreerd hoe men allerlei types van dekkingen en stellingen diende aan te leggen.


Erewoordverklaring Adjudant-Onderofficier van het Hoofd - Korps Pontonniers en Torpedisten.
Hieronder ziet u een erewoordverklaring van Adjudant-Onderofficier Jan van 't Hoofd. De Adjudant vocht in mei 1940 mee met het Korps Pontonniers en Torpedisten. De erewoordverklaring was een verklaring waarmee de Nederlandse militair diende te beloven niet meer de wapens op te pakken tegen Duitsland of Duitse troepen. Hierdoor hoefden de Nederlandse militairen die deze verklaring tekenden niet in krijgsgevangenschap.

Erewoordverklaring Adjudant-Onderofficier van het Hoofd - Korps Pontonniers en Torpedisten.


Indeling voor de Dienstplicht kaart.
Hieronder ziet u de indelingskaart voor de dienstplicht voor Dhr. Abraham van de Velde. Hij werd ingeschreven voor de lichting 1939. De inlijving vond plaats tussen 1 en 10 april 1939 bij het Korps Pontonniers en Torpedisten in Dordrecht. De kaart is uitgegeven door de burgemeester van Renesse.


Voorschrift Inrichten Stellingen - Korps Pontonniers en Torpedisten.
Hieronder ziet u een voorschrift voor het inrichten van stellingen. Het voorschrift is uitgegeven door de Koninklijke Militaire Academie in Breda in 1933. Dit voorschrift is gestempeld met een stempel van het Korps Pontonniers en Torpedisten. Het is gebruikt voor de opleiding van Pontonniers en Torpedisten. In het voorschrift staat uitvoering beschreven en geïllustreerd hoe men allerlei types van hindernissen diende aan te leggen.



©2017-2025 :Https://www.Dordrechtindeoorlog.nl: (Op de content op deze website berust auteursrecht: Deze content mag niet worden gedeeld, gedupliceerd of gepubliceerd zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur van deze website. Voor verzoeken hieromtrent kunt u zich richten tot : Info@Dordrechtindeoorlog.nl of kijken op : www.Dordrechtindeoorlog.nl - Gebruiksvoorwaarden websitecontent).


E-mailen
Map
Info