De Binnenlandse Strijdkrachten in Dordrecht.
Op deze pagina vindt u allerlei zaken in de categorie Binnenlandse Strijdkrachten die niet binnen de categorie foto's of documenten vallen.
Oranje armband - Binnenlandse Strijdkrachten Dordrecht.
De armband op deze foto heeft toebehoord aan een lid van de Stoottroepen van de Binnenlandse Strijdkrachten in Dordrecht. Op de foto hierboven ziet u dat de BS'er in Dordrecht een zelfde type armband op zijn linkermouw draagt. De Binnenlandse Strijdkrachten ( BS ) werden in september 1944 opgericht door Prins Bernhard. De BS was een overkoepelende organisatie voor alle verzetsgroepen die er op dat moment waren in Nederland. Voorbeelden hiervan zijn: de Ordedienst ( OD ) , de Landelijke Knokploegen ( LKP ), en de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers ( LO). De ontwikkeling van deze armbanden begon in september 1944. Het eerste model was een oranje armband met zwarte letters: Oranje erop. De armbanden vielen echter in Duitse handen waardoor het geallieerde opperbevel de armbanden verbood. Hierdoor waren er nieuwe armbanden nodig. Het gevolg was dan ook dat men overal in Nederland diverse soorten armbanden tegenkwam bij de Binnenlandse Strijdkrachten. De armband die u hier ziet is een voorbeeld van een armband die men in Dordrecht droeg tijdens de bevrijding. In dit geval is het een witte armband met oranje letters die het woord "Oranje" vormen. Het woord Oranje moest er dan ook verplicht op staan. Rechts op de stempel staat : Stoottroepen NBS ( Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten) - Dordrecht - District 5 cdt ( Commandant). Hieronder kunt u nog wat meer foto's bekijken: ( Klik voor vergroting)
Embleem Compagnies Commandant Strijdend Gedeelte Dordrecht.
Hieronder ziet u het een zeldzaam embleem van de Dordtse Binnenlandse Strijdkrachten. Het gaat om het schouderembleem voor een compagnies commandant van het Strijdend Gedeelte ( S.G. ) Dit specifieke embleem is nooit verstrekt en daarom in uitstekende conditie. Het embleem diende vanuit de drager gezien op de linkermouw gedragen te worden. Er waren meerdere varianten. Zoals deze voor de Compagnies Commandant, één voor de Staf, één voor de groepscommandant en één voor gewone leden. De emblemen werden met de hand op het tenue genaaid. Vaak was dat een blauw overall. In sommige gevallen was het gewone burgerkleding.
Oranje Armband Dordrecht.
Nadat er eerder al een Oranje Armband van de Binnenlandse Strijdkrachten in Dordrecht aan de collectie werd toegevoegd vonden we nog een tweede exemplaar. De armband werd gedragen door leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten in Dordrecht tijdens de bevrijding van Dordrecht. Dit specifieke exemplaar is voorzien van knopen. Wat ook opvallend is, is het feit dat het woord Oranje over het gedrukte woord heen is geborduurd. Dit lijkt met de hand gedaan. De reden hiervan is onbekend. Wel is het periodiek gedaan en bovendien ook erg netjes. Wellicht wilde iemand in zijn borduurkunsten oefenen of is het met een specifiek doel gedaan. De armband verkeerd in een gedragen toestand en heeft de bevrijding van Dordrecht meegemaakt. Een bijzonder stukje Dordtse geschiedenis dus!
Oranje Armband Dordrecht - Sectiecommandant.
Deze armband werd net als de bovenstaande armbanden gebruikt door leden van de Binnenlandse Strijdkrachten in Dordrecht. Het is nagenoeg hetzelfde model als we hierboven zien. Een witte armband met in oranje letters het woord : ORANJE. Het enige verschil is dat de armbanden hierboven voor manschappen waren bedoeld en deze voor een Sectiecommandant. Dat is te zien aan de enkele zwarte streep op de armband. Een erg zeldzaam exemplaar die men niet vaak ziet.
©2017-2025 :Https://www.Dordrechtindeoorlog.nl: (Op de content op deze website berust auteursrecht: Deze content mag niet worden gedeeld, gedupliceerd of gepubliceerd zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur van deze website. Voor verzoeken hieromtrent kunt u zich richten tot : Info@Dordrechtindeoorlog.nl of kijken op : www.Dordrechtindeoorlog.nl - Gebruiksvoorwaarden websitecontent).
*1 Bron: Verzet in en om Dordrecht - K van Loon - bladzijden 279 t/m 285.