Andere zaken uit Dordrecht.
Op deze pagina vind u zaken die niet in de categorie van foto's of documenten vallen.
Dienblad: Niet gebroken maar gebogen.
U ziet hieronder een dienblad uit de oorlog. Het dienblad is gevonden in een antiekwinkel in Dordrecht. Na de meidagen werden veel van dit soort dienbladen gemaakt. Een bescheiden vorm van verzet en afkeer richting de bezetter.
SS-Eetketel, achtergebleven in Dordrecht.
Hieronder ziet u een Duitse eetketel die is achtergebleven in Dordrecht na de oorlog. Op de onderkant van de eetketel staat : Rich. P. SS Rttf. Wat staat voor SS-Rottenfuhrer, een rang die ongeveer gelijk stond aan die van korporaal. Het is letterlijk een zwart stuk geschiedenis, want zoals bij de meeste mensen wel bekend, was de SS de politiek militaire tak binnen het Duitse leger en verantwoordelijk voor honderdduizenden al dan niet miljoenen doden tijdens de tweede wereldoorlog. Op de Singel 137 was het bureau van de Sicherheitsdienst gevestigd. Hier had het hoofd van de SD Carol Neumann dan ook zijn bureau gevestigd. Menig gearresteerd verzetsman of vrouw werd hier onderworpen aan brute verhoren. Op 15 februari 1945 besloot het verzet in Dordrecht een aanslag op hem te plegen bij de singel 137. Men maakte hier gebruik van explosieven. Hoewel de aanslag zonder slachtoffers bij het verzet lukte, werd Neumann niet gedood. Het verzet schreef hierop een brief aan de Ortskommandant van Dordrecht Dhr. Graf v. Solms. Het verzet legde hierin uit dat de aanslag alleen op Neumann en de SD was gericht als represaille op de beestachtige verhoren door Neumann. De actie leek op begrip te rekenen van de Ortskommandant. Neumann werd de toegang ontzegd tot de Ortskommandatur, kreeg geen nieuw bureau en werd zelfs door Solms aangegeven bij het Kriegsgericht. Neumann vertrok vervolgens met zijn SD naar Utrecht waardoor de actie van het verzet toch een succes was. De eetketel hieronder behoorde mogelijk aan één van de SS-militairen die voor de SD werkten. Wellicht is deze achtergebleven toen de SD Dordrecht verliet. *1
Radio gebruikt tijdens de oorlog in Dordrecht.
De onderstaande radio was een gift van Dhr. Ger Sels uit Dordrecht. Zijn grootvader van moeders kant luisterde tijdens de oorlog stiekem naar de radio. Maar dat was niet zonder risico. op 13 mei 1943 kregen alle Nederlanders de opdracht van de Duitse bezetter om alle radio's in te leveren. De Duitsers wilden inmiddels niet dat het Nederlandse volk naar radio Oranje of de BBC kon luisteren. De grootvader van Dhr. Sels; Dhr. Gerrit Pieter Amerika woonde tijdens de oorlog op de Reeweg Zuid. Hij had twee Duitsers ingekwartierd. Eén van die Duitsers was een aardige man die ook eten meebracht voor het gezin, maar de andere was een fanatieke nazi die zelfs een grote foto van Adolf Hitler boven zijn bed had hangen. Het weerhield Gerrit Pieter Amerika er echter niet van om geen gehoor te geven aan de oproep tot het inleveren van de radio. Hij bewaarde de radio in een kast en luisterde er tijdens de oorlog naar zodra de Duitsers het huis verlieten. De radio is gelukkig nooit door de Duitsers ontdekt maar het gebruik ervan had grote gevolgen kunnen hebben. Wie naar Radio Oranje of de BBC luisterde kon rekenen op hoge geldboetes, verbeurdverklaring van de inboedel en zelfs gevangenisstraffen van meerdere maanden. Deze radio heeft de oorlog overleefd. Het is een heel bijzonder stuk geschiedenis van een tijd waarin het verboden was om naar de radio te luisteren en ons iets verteld over het alledaagse leven tijdens de tweede wereldoorlog in Dordrecht.
Armband Voedselvoorziening Zwijndrecht.
Deze Nederlandse armband werd gedragen door een lid van de Rijksbureau voor Voedselvoorziening in Oorlogstijd, ook wel bekend als het R.B.V.V.O.
Het R.B.V.V.O. werd opgericht in 1940 en bestond tot en met 1945.
Het doel van deze organisatie was het verspreiden van voedsel voor de Nederlandse bevolking.
Op 29 april 1945 begon Operatie Manna met 242 zware Avro Lancaster bommenwerpers die ditmaal voedselpakketten uitwierpen. Deze voedseldroppings maakten, verspreid over negen dagen, een einde aan de hongersnood in West-Nederland.
Tienduizenden hielpen de voedselpakketten te verzamelen en te verdelen.
Deze specifieke armband werd gedragen tijdens de oorlog in de Gemeente Zwijndrecht.
©2017-2024 :Https://www.Dordrechtindeoorlog.nl: (Op de content op deze website berust auteursrecht: Deze content mag niet worden gedeeld, gedupliceerd of gepubliceerd zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur van deze website. Voor verzoeken hieromtrent kunt u zich richten tot : Info@Dordrechtindeoorlog.nl of kijken op : www.Dordrechtindeoorlog.nl - Gebruiksvoorwaarden websitecontent).