Dordrecht in de oorlog

Een collectie van historische items van de tweede wereldoorlog in Dordrecht.

Zwijndrechtse bruggen. 

Op deze pagina vind u origineel fotomateriaal van de Zwijndrechtse bruggen in de tweede wereldoorlog. 
De Zwijndrechtse bruggen hebben een interessante geschiedenis tijdens de oorlog. Het was in de meidagen van 1940 één van de voornaamste doelen van de parachutisten die in en om Dordrecht landden. Zowel voor als tijden de oorlog de oorlog waren de bruggen de belangrijkste verbinding tussen Dordrecht en Rotterdam. Al gauw verschenen net als bij de Moerdijkbruggen ook op deze bruggen luchtafweer emplacementen.


Op 20 september 1944 werden de bruggen voorbereid voor een eventuele vernietiging. Dit was een maatregel van de Duitsers op de luchtlandingen van Market Garden. Onvoorzien ging een lading af en de spoorbrug werd vernield. Drie Duitse soldaten kwamen hierbij om het leven. Later besloten de Duitsers de spoorbrug nog eens op te blazen als definitieve vernietiging. Dat was ditmaal geplanned. De verkeersbrug is niet tot ontploffing gebracht omdat dit voorkomen werd ,  naar verluidt door het verzet. *1

©2017-2022 :Https://www.Dordrechtindeoorlog.nl: (Op de content op deze website berust auteursrecht: Deze content mag niet worden gedeeld, gedupliceerd of gepubliceerd zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur van deze website. Voor verzoeken hieromtrent kunt u zich richten tot : Info@Dordrechtindeoorlog.nl of kijken op : www.Dordrechtindeoorlog.nl - Gebruiksvoorwaarden websitecontent).


*1 Bronnen : Het boek : 40-45 van Wim van Wijk en Website Museum de Vergulde Swaen


E-mailen
Map
Info