Dordrecht in de oorlog

Een collectie van historische items van de tweede wereldoorlog in Dordrecht.

De Kriegsmarine in Dordrecht.

Gedurende de tweede wereldoorlog was Dordrecht een belangrijke stad voor het Duitse leger. De Duitsers maakten handig gebruik van de bestaande infrastructuur van de stad. Zo werden scholen dikwijls als legering of kwartier gebruikt, maar ook van ziekenhuizen werd gebruik gemaakt. Ook bood de stad met haar vele woningen ruimte ter inkwartiering aan de vele Duitse militairen die in of rondom de stad dienst deden. De Duitse militair was dus voor de Dordtse burger geen vreemd fenomeen. De Kriegsmarine was hier geen uitzondering op. De vele havens in de stad met toegang tot de binnenvaartwateren maakte Dordrecht een prima uitvalsbasis voor bevoorradingsschepen van de Kriegsmarine. Zoals het fotomateriaal hieronder duidelijk laat zien was in ieder geval de Nieuwe Haven in Dordrecht belangrijk. 

Hieronder ziet u een aantal foto's van een aantal Kriegsmarine schepen op de Oude Maas bij Dordrecht, de tweede foto is vermoedelijk een stuk verder gemaakt. De derde foto is gemaakt in de Nieuwe Haven met recht in beeld de Lange IJzeren brug die voor elke Dordtenaar tot de verbeelding spreekt. De vierde foto toont een Duitse Kriegsmarine militair op wacht bij de Venloostraat. 

De volgende twee foto's zijn beiden ook gemaakt in de Nieuwe Haven. Een leuk detail op de eerste foto is dat zowel het Huis van Gein als het huidige museum 1940-1945 nog goed in beeld zijn op de achtergrond. De tweede foto toont nog net het hekwerk rechts van het museum. De volgende twee foto's zijn weer vanaf een schip gemaakt. Op het Hollands Diep bij de Moerdijkbruggen en op de Noord vlakbij de Oude Maas. De laatste foto toont nog net een prachtig stukje Dordrecht. 

De volgende fotoserie is gemaakt op de Algemene Begraafplaats in Dordrecht. Ook op die pagina worden ze nogmaals geplaatst. De eerste foto is vermoedelijk in de oude aula gemaakt. Kriegsmarine militairen staan bij de kist van vermoedelijk een gesneuvelde collega. Maar het is niet uit te sluiten dat de militair door een ongeluk om het leven kwam. De volgende twee foto's tonen de begrafenis zelf. De kruizen op de voorgrond tonen nog gesneuvelden van de meidagen van 1940. De overige drie foto's zijn foto's van de Duitse graven, eveneens op de Algemene Begraafplaats in Dordrecht. Op de laatste foto is nog een woonhuis op de vroegere Achterweg te zien, wat nu de Nieuweweg is. Het is vermoedelijk het huidige nummer 82 of 84. 


De foto's hieronder zijn portretfoto's van Duitse Kriegsmarine militairen. De foto's zijn gemaakt in diverse fotoateliers in Dordrecht. Veel Nederlandse militairen lieten zich daar vereeuwigen en toen de Duitse bezetter naar Dordrecht kwam lieten gedurende de oorlog ook veel Duitse militairen zich fotograferen in één van de meerdere Dordtse fotoateliers. Zo ook deze twee Duitse Kriegsmarine militairen. De ene foto is gemaakt in het atelier van Albertus Fröhling op de Spuiweg 21, de andere bij fotoatelier Brugman aan de Voorstraat 102. 


De foto's hieronder zijn grotendeels foto's van de historische binnenstad in Dordrecht. Ook in dit geval zijn de meeste foto's in de Nieuwe Haven gemaakt. Op de eerste foto is het huize Paul Kooiman te zien aan de Nieuwe Haven. Klaarblijkelijk was het bij de Kriegsmarine in gebruik tijdens de oorlog. .De tweede foto is ongeveer op dezelfde hoogte gemaakt. Militairen van de Kriegsmarine spelen met een hond. Op de achtergrond staat een Dordtse burger te kijken. De foto die daarop volgt is in de winter gemaakt. Een stukje voorbij Huize Paul Kooiman. Vanuit het oogpunt van de foto lijken de militairen op een bevroren Nieuwe Haven te staan en proberen ze een schip ijsvrij te maken. De foto die daarop volgt toont een kriegsmarine schip in de Nieuwe Haven. Daarvoor poseert een militair van de Kriegsmarine naast de vlaggenstok. Ongeveer rechts boven het schip is het markante witte gebouw aan de Knolhaven te zien. Vervolgens weer een Kriegsmarine opname vanuit een ander perspectief van de Nieuwe Haven. Links is nog een gedeelte van de Kuipershaven te zien. De laatste foto is een fraaie opname vanaf het water. De Grote Kerk prominent in beeld. Links de Hooikade en rechts de hoek Buiten-Kalkhaven/ Bomkade. Ik heb helaas tot op heden nog weinig informatie kunnen vinden over de Kriegsmarine in Dordrecht. Ik hou me graag aanbevolen voor meer informatie. Met name de legeringslocaties en de locaties van afdelingsbureau's zijn zeer welkom. Al is het zeer waarschijnlijk dat de laatstgenoemde in de Nieuwe Haven gevestigd was. Mocht u meer informatie hebben, mail dan gerust naar: Info@dordrechtindeoorlog.nl