Dordrecht in de oorlog

Een collectie van historische items van de tweede wereldoorlog in Dordrecht.

Zwijndrechtse brug - mei 1940. 

Op deze pagina vind u origineel fotomateriaal van de Zwijndrechtse bruggen in mei 1940. De bruggen waren zeer belangrijk voor de opmars van de Duitse troepen richting Rotterdam. Parachutisten werden ingezet om de bruggen te veroveren en vast te houden tot de Duitse panzertroepen over de brug richting Rotterdam konden rijden. 

De eerste foto toont een zeer zeldzame opname van Duitse parachutisten op de Zwijndrechtse brug. Achter hen ziet men de Chemproha fabriek aan de Lindtsedijk in Zwijndrecht. De foto is op de achterkant beschreven en gedateerd op 12 mei 1940.  De tekst luidt:
"Meine Gruppe im feuerkampf bei dem vom starken feind verteidigten Hafen Dordrecht-Holland "
Oftewel : Mijn groep in vuurgevecht bij de , door de vijand sterk verdedigde haven. Dordrecht-Holland.

De parachutist centraal inbeeld is aangemerkt met een kruisje en is wellicht de parachutist die de tekst achterop de foto schreef. Mogelijk de groepscommandant. Op 12 mei werd de brug  nog steeds verdedigd door parachutisten van de 2e en 4e compagnie van het Fallschirmjäger Regiment 1. Nederlandse troepen in de EMF ( electromotorenfabriek aan de Dordtse kant van de brug. )en de omgeving daarvan namen het Duitse bruggenhoofd regelmatig onder vuur. Gedurende de dag ( en avond)  ontvingen de parachutisten bij het bruggenhoofd meerdere keren vuur van Nederlandse artillerie. De loodsen achter de para''s naast de fabriek zijn vermoedelijk geraakt door die artillerie.  Het lijkt erop dat een parachutist tussen het vuren door snel een foto heeft gemaakt want de parachutisten liggen nog in dekking. Verrmoedelijk waren de Nederlandse soldaten die de EMF en rondom liggende gebouwen bezette aan de Dordtse kant inmiddels verdreven want het is maar zeer de vraag of de parachutisten hier konden liggen in het schootsveld van die verdedigers. Laat staan dat een parachutist de tijd had om een foto te maken.
Hoe dan ook een zeer interessante foto. *1

De tweede foto toont een grote troepenverplaatsing over de Zwijndrechtse brug. Opvallend zijn zowel de gemotoriseerde voertuigen en zowel de paarden met wagens. Het Duitse leger was zeker niet alleen maar gemotoriseerd in de meidagen van 1940. Deze foto kwam samen met de foto van de vernietigde loodsen aan de Spoorweghaven. Het is zeer waarschijnlijk dan ook een foto van de meidagen van 1940, of één van kort daarna. 

Foto drie is niet minder interessant. De foto toont drie Duitse militairen bij haastig opgeworpen stellingen van vermoedelijk 7/.IR.16 aan de Oude Maas. Zij hebben uitzicht op de Grote Kerk in Dordrecht. De situatie oogt ontspannen, het lijkt erop dat ze een praatje maken. De foto zal kort na de meidagen van 1940 gemaakt zijn na de ontruiming van het Nederlandse leger in Dordrecht. Tijdens de gevechten had men hier in ieder geval niet kunnen staan. De meest linker man met de mp40 lijkt een parachutist te zijn aan zijn helm te zien, echter de foto is wat onscherp. 


*1 Bronnen:
Het boek: The German Fallschirmtruppe 1936-41 It's genesis and employements in the first campaigns of the wehrmacht door Karl Heinz Golla.
Zuidfront-Holland1940