Dordrecht in de oorlog

Een collectie van historische items van de tweede wereldoorlog in Dordrecht.

Veldpost Sliedrecht.

Hoewel er een aparte pagina is voor de militaire veldpost is er onlangs een groot lot van veldpost correspondentie toegevoegd aan de collectie van een militair uit Sliedrecht. De militair diende bij 3 Grens Bataljon. Omdat we meerdere veldpostkaarten van deze persoon aan de collectie konden toevoegen krijgen deze een eigen pagina onder het tabblad Veldpostkaarten.

De bovenstaande veldpostkaart is van een militair van het 2-II-3GB ( Grens bataljon) die schrijft aan zijn familie in Sliedrecht. De kaart is 10 maart 1940 geschreven ( 2 maanden voor de Duitse inval) en op 11 maart vanuit Roosendaal naar Sliedrecht gestuurd.  De militair schrijft:
"Beste ouders. 
Hiermede laat ik u weten dat mij alles nog uitstekend ga. Ik kom als alles goed ga aanstaande woensdag thuis. Hoe gaat het verder bij jullie allen weer beter? Nu ik hoop dat alles maar beter is. Verder heb ik geen nieuws. Allen groeten van u zoon en broer. Henk! Tot kijk! 
De Dienstpl. soldt. H.J.  2-2-3GB  Veldpost 10. " 

De bovenstaande veldpostkaart is niet voorzien van een datum. De kaart is wel in 1940 beschreven en omdat er van sneeuw gesproken wordt, zal deze waarschijnlijk in de winter van 1940 geschreven zijn. De kaart is gericht aan ene Kees.  Er staat:
"Beste Kees, ik heb je kaartje ontvangen, daarvoor mijn dank. Ik vond het leuk dat ik weer eens wat van je hoorde, hoe gaat het met schaatsen dan? Heeft het bij jullie ook zo gesneeuwd? Met mij gaat het nog uitstekend hoor, en met jullie ook zo ik hoor dus dat is dan weer in orde. Verder allen groeten van uw broer Henk! 
Tot kijk! 
Dpl. soldt. H.J. 2-2-3GB Veldpost 10"

 De bovenstaande veldpostkaart is gedateerd op 25 februari 1940 en ook geadresseerd aan familie in Sliedrecht. 
De militair schrijft: "Beste Guntje(?) Het gaat mij nog uitstekend hoor en naar  ik hoop jou ook. Ik sta nu voor één week op wacht, en mag nu donderdag niet met verlof natuurlijk, maar ik zal nu proberen of dat ik zaterdag thuis kan komen. Groeten Henk! Dpl Soldt H.J. 2-2-3 GB Veldpost 10 ".