Dordrecht in de oorlog

Een collectie van historische items van de tweede wereldoorlog in Dordrecht.

Overige documenten.

Op deze pagina vind u overige documenten uit de tweede wereldoorlog of mobilisatie met betrekking tot Dordrecht. 

( Klik op de foto voor een vergroting. )

Het onderstaande document is een Verbandakte ( Arbeidscontract) voor een militair van het Korps Pontonniers en Torpedisten. De Militair tekent in deze Verbandakte voor een periode van 6 jaren. Interessant is , dat de militair deze akte ondertekende, slechts drie weken voor het begin van de oorlog in Nederland. Wat nog interessanter is , is dat Overste Mussert de akte heeft ondertekend. 
Overste Mussert was depot en kantonnementscommandant van het Korps Pontonniers en Torpedisten in Dordrecht en gaf in eerste instantie leiding aan de Nederlandse troepen in Dordrecht. Gedurende de strijd heerste er een verraadpsychose onder de troepen en ook enkele officieren waardoor Mussert niet meer werd vertrouwd en regelmatig werd beschuldigd van het feit dat hij informatie door zou spelen naar de Duitsers. Mussert was inmiddels de broer van Anton Mussert, leider van de NSB en voor velen was dat genoeg om aan te nemen dat Mussert wel een verrader moest zijn. 
Toen Dordrecht ontruimd werd vertrok Mussert net als veel andere militairen in Dordrecht naar Sliedrecht. Hier werd gepoogd door de Nederlandse officieren 1e Luitenant Kruithof en Reserve Kapitein Bom om Mussert aan te houden. Hetgeen misliep. Luitenant Kruithof schoot Mussert neer die overleed in het ziekenhuis in Gorinchem. 


Onderstaand is een interessant en officieel militair document van het korps pontonniers en torpedisten in Dordrecht. Deze is gericht aan een reserve 1e luitenant. Het werd samen met het militaire zakboekje teruggezonden naar de betreffende militair en er word ook verzocht een document terug te zenden naar het mobilisatie bureau. Wellicht werd er een beroep gedaan op de luitenant ten behoeve van de mobilisatie. Het bijbehorende zakboekje is helaas niet in ons bezit waardoor het lastig word meer te vertellen over dit document of de betreffende luitenant. We zijn vooral benieuwd of deze luitenant in Dordrecht was tijdens de meidagen van 1940. Kortom een interessant document van het mobilisatie bureau van het korps pontonniers en torpedisten.  

 

Hieronder ziet u een zogenaamde "Truppenkarte" van de omgeving Dordrecht en Moerdijk. Zoals de kaart vermeld "Nicht für die Öffentlichkeit bestimmt! " is de kaart er één die bestemd was voor de Duitse Wehrmacht. De kaart is een uitgave van 1941 en geeft een interessante indruk van hoe Dordrecht en de regio Moerdijk er in 1941 uitzagen. Opvallend is de hoeveelheid bebouwing in vergelijking met het Dordrecht van vandaag de dag. Ook weergeeft de kaart de ruimte die de Duitse parachutisten hadden om te landen in 1940 uitstekend daar een nog groter gedeelte dan nu in die tijd poldergebied was. De kaart verkeerd nog in uitstekende staat. Klik op de foto's voor een gedetailleerde weergave. 

 Hieronder ziet u de Nederlandse tegenhanger van de Stafkaarten. Dordrecht is hier verdeeld over twee stafkaarten. Het gaat hier om Nederlandse stafkaarten uit de mobilisatieperiode. Hieronder ziet u een interessant en gebruikt aanplakbiljet voor op ramen van de trein. Het biljet werd gebruikt door de Duitsers om sabotage en spionage te voorkomen. Dit had natuurlijk alles te maken met de militaire installaties zoals luchtafweergeschut dat stond opgesteld bij de Moerdijkbruggen. 

Hieronder ziet een kaartje voor het melden voor de Arbeidseinsatz. De betreffende heer uit Dordrecht diende zich op 10 januari 1944 te melden in de 3e klas wachtkamer op het station van Dordrecht. Vanuit daar zou de Dordtenaar vervoerd worden naar de Noordoostpolder om daar arbeidsverrichtingen te leveren voor de Duitsers. Het melden voor deze arbeidsinzet was verplicht, echter veel Nederlanders doken onder. Het werk was meestal zwaar, de voeding slecht, en men werd slecht behandeld. Veel Nederlandse mannen die werden ingezet overleden aan ziektes, ondervoeding of door gevechtshandelingen en bombardementen. Men diende zelf allerlei soorten zaken mee te nemen, zoals een schop, maar ook lakens, fietsen eetgerei en meer.