Dordrecht in de oorlog

Een collectie van historische items van de tweede wereldoorlog in Dordrecht.

Overige documenten.

Op deze pagina vind u overige documenten uit de tweede wereldoorlog of mobilisatie met betrekking tot Dordrecht. 

Stafkaarten. 
Hieronder ziet u een zogenaamde "Truppenkarte" van de omgeving Dordrecht en Moerdijk. Zoals de kaart vermeld "Nicht für die Öffentlichkeit bestimmt! " is de kaart er één die bestemd was voor de Duitse Wehrmacht. De kaart is een uitgave van 1941 en geeft een interessante indruk van hoe Dordrecht en de regio Moerdijk er in 1941 uitzagen. Opvallend is de hoeveelheid bebouwing in vergelijking met het Dordrecht van vandaag de dag. Ook weergeeft de kaart de ruimte die de Duitse parachutisten hadden om te landen in 1940 uitstekend daar een nog groter gedeelte dan nu in die tijd poldergebied was. De kaart verkeerd nog in uitstekende staat. Klik op de foto's voor een gedetailleerde weergave. 

 Hieronder ziet u de Nederlandse tegenhanger van de Stafkaarten. Dordrecht is hier verdeeld over twee stafkaarten. Het gaat hier om Nederlandse stafkaarten uit de mobilisatieperiode. Raambiljet voor de trein. 
Hieronder ziet u een interessant en gebruikt aanplakbiljet voor op ramen van de trein. Het biljet werd gebruikt door de Duitsers om sabotage en spionage te voorkomen. Dit had natuurlijk alles te maken met de militaire installaties zoals luchtafweergeschut dat stond opgesteld bij de Moerdijkbruggen. 


Arbeidseinsatz document. 
Hieronder ziet een kaartje voor het melden voor de Arbeidseinsatz. De betreffende heer uit Dordrecht diende zich op 10 januari 1944 te melden in de 3e klas wachtkamer op het station van Dordrecht. Vanuit daar zou de Dordtenaar vervoerd worden naar de Noordoostpolder om daar arbeidsverrichtingen te leveren voor de Duitsers. Het melden voor deze arbeidsinzet was verplicht, echter veel Nederlanders doken onder. Het werk was meestal zwaar, de voeding slecht, en men werd slecht behandeld. Veel Nederlandse mannen die werden ingezet overleden aan ziektes, ondervoeding of door gevechtshandelingen en bombardementen. Men diende zelf allerlei soorten zaken mee te nemen, zoals een schop, maar ook lakens, fietsen eetgerei en meer. 


Bonnenallerlei documenten. 
Hieronder ziet u twee "Bonnenallerlei" documenten van april 1945. De oorlog was toen bijna ten einde, echter had Dordrecht nog te maken met de naweeën van de Hongerwinter. De documenten zijn gedrukt door de Schefferdrukkerij in de Wijnstraat. Er wordt informatie gegeven over de geldende bonnen, maar er staan ook algemene aankondigen op de documenten. Zo staat er bijvoorbeeld een mededeling over de Zwitserse gaven. Nederland kon in de winter van 1945 rekenen op steun van Zweden en Zwitserland. Deze landen trachtten met voedseltransporten van het Rode Kruis de voedselproblemen van de vele duizenden Nederlanders in met name West-Nederland te verminderen. Ook Dordrecht had grote problemen met de voedselvoorziening. Veel inwoners hadden een zware tijd. En ook de gaarkeukens van de Massavoeding konden maar met grote moeite de bevolking van voedsel voorzien. Zelfs na de bevrijding nog kon men maar moeilijk aan levensmiddelen komen. Het is vandaag de dag voor ons bijna niet voor te stellen wat het betekend om honger te hebben.