Dordrecht in de oorlog

Een collectie van historische items van de tweede wereldoorlog in Dordrecht.

Documentenset van een politieagent in Dordrecht.

Hieronder vind u een interessante documentenset van een Nederlandse politie-agent die werkzaam was in Dordrecht. Hoewel de agent oorspronkelijk uit Nijmegen kwam, is hij uiteindelijk toch gaan werken en wonen in Dordrecht. We weten niet veel over deze set. Aan de foto in het EHBO boekje is te zien dat de agent op een bepaald punt in zijn leven militair is geweest. Het koord aan zijn uniform doet vermoeden dat dit bij de politietroepen geweest moet zijn, dit verklaart wellicht zijn latere carrière als agent.  

De eerste fotoserie is die van het EHBO boekje. De betreffende is in 1938 geslaagd voor zijn EHBO cursus. Wellicht was hij gemobiliseerd bij de politietroepen. Dan hij heeft hij het begin van de oorlog vrijwel zeker als militair meegemaakt.  De cursus werd volgens het boekje georganiseerd door de militaire geneeskundige dienst. Het is daarom dan ook aannemelijk dat hij op dat moment de cursus als militair volgde en niet als agent. 

Hieronder is het persoonsbewijs van de betreffende agent zichtbaar. Duidelijk is te zien dat hij oorspronkelijk uit Nijmegen kwam en uiteindelijk in Dordrecht is komen te wonen op verschillende adressen. Interessant detail is de aantekening van het litteken op de linker pink. Op dit persoonsbewijs is te zien dat hij in 1941 wachtmeester bij de gemeentepolitie was. Echter staat er ook doorgestreept dat hij agent van de politie was. Niet helemaal duidelijk is of hiermee de zelfde rang of functie mee word bedoeld. Tot slot zat ook de distributiekaart van zijn vrouw in het lot. Dit is het 2e type distributiekaart. 


Hieronder zijn drie hele interessante foto's te zien. Namelijk foto's van de bevrijding. Op basis van de foto's lijkt men een bevrijdingsoptocht gelopen te hebben die begon op de Brouwersdijk, zijn weg vervolgde naar de Bosboom-Toussaintstraat en vermoedelijk  met de laatste foto eindigde op de Krispijnse weg. Bij de laatste foto is het overigens niet helemaal zeker waar deze gemaakt is. Op de foto's zijn vele interessante dingen te zien. Zo zijn er een aantal mensen van de Binnenlandse Strijdkrachten te zien die gewapend zijn met Engelse stenguns. Ook een kaalgeschoren vrouw welke zonder twijfel tijdens de oorlog een liefdesrelatie onderhield met een Duitser. Aan de huizen hangen Nederlandse vlaggen. De driekleur die na vijf jaar eindelijk weer vrij wapperde. Er is hoe dan ook een vrolijke sfeer onder de mensen zichtbaar. De politieagent staat overigens ook op de foto. Hij is op de 2e foto de middelste man. 


Tot slot ziet u hier een document met betrekking tot de vrijstelling voor de invordering van het rijwiel. Hoewel dit document niet op naam staat van de betreffende agent hoort deze wel bij het documentenlot. Wat wellicht nog interessanter is, is dat het document persoonlijk ondertekend is door de burgemeester van Dordrecht, Dhr Bleeker. Het document heeft zowel Nederlandse als Duitse tekst. Het was voor de bezetter een bewijsdocument dat de fiets van de eigenaar niet mocht worden ingevorderd.