Dordrecht in de oorlog

Een collectie van historische items van de tweede wereldoorlog in Dordrecht.

Bonnen en distributiekaarten.

Op deze pagina vind u originele bonnen en distributiekaarten van Dordrecht in de oorlog. 

Om in tijden van schaarste de hele bevolking van voedingsmiddelen te voorzien besloot de Nederlandse overheid een rantsoenering in te stellen.
De overheid gebruikte hiervoor stamkaarten en bonnen. Dit zorgde voor een eerlijke distributie van levensmiddelen.
Hieronder ziet u voorbeelden van dergelijke bonnen. Het zijn bonnen uit Dordrecht. 

 
Bonnen en persoonsbewijs Dubbeldam.
Hieronder ziet u een aantal bonnen en een persoonsbewijs van iemand uit Dubbeldam. Het persoonsbewijs mist een stuk. Ook zit er een bon bij voor huispantoffels. 


Distributiestamkaarten. 

Hieronder ziet u voorbeelden van stamkaarten. Om in tijden van schaarste de hele bevolking van voedingsmiddelen te voorzien besloot de Nederlandse overheid een rantsoenering in te stellen. De overheid gebruikte hiervoor stamkaarten. Dit zorgde voor een eerlijke distributie van levensmiddelen.  Dit zijn twee voorbeelden van eerste type stamkaarten uitgereikt aan twee inwoners van Dordrecht. 


Tijdens de oorlog besloten de Duitsers een tweede type stamkaart in te voeren om de vele onderduikers af te snijden van de distributie van levensmiddelen. Deze stamkaart was gekoppeld aan het persoonsbewijs waardoor het voor onderduikers nagenoeg onmogelijk werd hieraan te komen. Eén van de redenen waarom het verzet het dikwijls op distributiekantoren voorzien had en er volop geprobeerd werd om stamkaarten en persoonsbewijzen te vervalsen.  Dit zijn twee voorbeelden van het tweede type stamkaart.


Distributiestamkaarten familie Bosman. 
De distributiestamkaarten hieronder zijn allen van het eerste model en behoorden toe aan de familie Bosman uit Dordrecht.


Hieronder ziet u een Distributiekaart van een persoon uit Dordrecht die in verband met medische gronden recht had op extra rantsoenen. De kaart is gedateerd op 1943. Met inbegrip van de eigen rantsoenen kon iemand met medische problemen daardoor extra rantsoenen krijgen. Een interessant document.